Treniranje u ramazanu: Kada je najbolje trenirati i kako ojačati svoje tijelo?!

Ramazan
Treniranje u ramazanu: Kada je najbolje trenirati i kako ojačati svoje tijelo?!
.

Ideja da se uloži više truda u ramazanu na prvi pogled može se činiti obeshrabrujuća, ali ako postepeno uvodite sport u vašu rutinu, vidjećete da to može biti korisno. Nudimo vam nekoliko savjeta za sigurno treniranje tokom svetog mjeseca.

Obično se unos kalorija smanjuje u ramazanu, osim ako se ne prejedate za iftar i sehur. Prema tome, ovo je savršeno vrijeme za detoksiranje i čišćenje vašeg tijela. Hidracija je važna da budete sigurni da se nećete srušiti sredinom mjeseca. Držite se dalje od kofeina i slatkih napitaka. Uredu je da popijete čašu soka s vremena na vrijeme sve dok pazite na obroke i ne pretjerujete s istim.

sok-od-nara

Najbolje vrijeme za vježbanje je rano jutro dok još uvijek imate većinu vaše energije ili sat vremena prije iftara tako da možete jesti odmah poslije treninga. Suprotno popularnom vjerovanju, vježbanje za vrijeme posta vas neće izgladniti. Ustvari, trebalo bi da bolje reguliše vašu glad i da vam omogući da ostanete jaki do iftara.

Jedni veliki problem s kojim se možete suočiti jeste manjak vode. Najbolja stvar koju možete uraditi je da trenirate u prostoru s klimom gdje ćete se manje znojiti. Pored toga, prilagođeno disanje tokom treniranja će smanjiti dehidraciju jer to hladi vaše tijelo. Podsjetite se da udišete na nos i izdišete na usta.

trening1

Vrsta vježbe koju radite također utiče koliko tečnosti gubite. Ako ste početnik onda bi trebali izbjegavati teže kardio vježbe kao džogiranje i vježbanje određenih dijelova tijela. Umjesto toga, možete šetati, praktikovati jogu ili lagani aerobik. Ako se osjećate umorno u bilo kojem trenutku, umanjite intenzitet vašeg treninga ili se odmorite nekoliko minuta, dok se ponovo ne budete dobro osjećali.

Izbjegavajte slanu hranu za iftar i sehur. Pošto je sada ramazan tokom ljeta, imate tek nekoliko sati za konzumiranje hrane i piće. Ne trošite ove sate na so i šećer, koji će samo otežati vašem tijelu i učiniti da se osjećate umorno sljedeći dan. Ako morate da jedete slanu hranu, neka vaše porcije budu male i unosite mnogo tečnosti.

optimized-iftar-table-1

Jogurt i voće su najbolji za sehur, jer vam neće uzrokovati nadutost. Oboje sadrže dosta tečnosti tako da će vam dati tečnost bez naprezanja vašeg stomaka. Ne zaboravite da uzmete vaše vitamine i dodatke. Ne preskačite ih zato što je ramazan. Konzumirajte više povrća i voća umjesto jela s puterom i šećerom da držite vašu dijetu lahkom i zdravom tokom svetog mjeseca.

Ramazan može biti odlična prilika da ojačate tijelo i da izgubite nekoliko kilograma. Na kraju, sjetite se da ne forsirate i da slušate vaše tijelo. Ako osjećate da ne možete nešto uraditi, ne forsirajte se previše. Na kraju krajeva, vježbanje bi trebalo biti zabavno.

(Novi.ba)

Ne propustite