OVO POVRĆE ŠTITI OD RAKA ŽELUCA: Zato treba da što više konzumiramo ovo zdravo povrće

Objavljeno:20.05.2018 - 21:00
A A A Times Arial

Najnovije istaživanje je utvrdilo da paradajz spriječava rast i širenje ćelija raka želuca, što je samo još jedan razlog više da se konzumira ovo zdravo povrće.

rr

Dva istraživačka tima, iz SAD i Italije, analizirali su kako komponente ekstrakta paradajza dvije italijanske sorte djelovale na maligne promijene na ćelijama sluzokože želuca.

p5

Njihovo proučavanje je pokazalo da ekstrakt obje ispitane vrste paradajza zaustavlja rast i blokira razmnožavanje malignih ćelija.

r5

Po riječima istraživača, tretman ekstraktom paradajza je uticao negativno na ćelijske procese u malignim ćelijama, blokirajući sposobnost tih ćelija da migriraju.

r1

Takođe, taj tretman je prekidao normalni ćelijski ciklus malignih ćelija, što je na kraju dovodilo da apoptoze (indukovane ćelijske smrti) malignih ćelija.

p3

“Tretman paradajzom je uticao i na sposobnost ćelija kancera da rastu i u prianjajućem i u polučvrstom medijumu, smanjujući sposobnost ćelija da migriraju. Na ne-malignim ćelijama nije primjećen nikakav toksičan efekat”, napisali su istraživači u članku koji je objavljen u časopisu Journal of Cellular Physiology.

p

Autorka ovog istraživanja, Danijela Barone, napomenula je je da efekat paradajza izgleda nije povezan sa nekom specifičnom komponentom paradajza za koju se zna da je antikancerogena, na primjer likopenom.

p2

Po njenim riječima, blagotvorni efekti paradajza potiču od korišćenja ove voćke kao cjeline. A prof. Antonio Đordano, jedan od istraživača, dodao je da ovo otkriće otvara put i za stvaranje komplementarne strategije konvencionalnom liječenju raka želuca.

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!