Erdogan: Turska nikada nije imala skrivenu namjeru prema BiH, nastaviti će da pruža svaku vrstu pomoći ovoj državi (VIDEO)

Objavljeno:20.05.2018 - 19:00
A A A Times Arial

Nakon susreta delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan poručio je da će Turska nastaviti da pruža svaku vrstu pomoći BiH, rekao je da Turska nikada nije imala nikakvu skrivenu namjeru prema državi BiH.

slika

Izrazio je zadovoljstvo da je nakon tri godine ponovno u BiH te zahvalio na gostoprimstvu.

- Imali smo konstruktivne razgovore. Razgovarali smo o političkim, kulturnim, turističkim i transportnim pitanjima, šta možemo uraditi i kako unaprijediti odnose - rekao je Erdoğan.

er

Istakao je da postoji želja da saradnja u tim oblastima bude znatno unaprijeđena.

- Od velike je važnosti da se potpiše sporazum o slobodnoj trgovini, a želja je i da na snagu stupe svi sporazumi o kojima se nastavljaju pregovori. Nastavit će naši predstavnici pregovore, a podstaknut ćemo naše privrednike da daju podršku BiH i okruženju - naveo je Erdoğan.

Izrazio je nadu da će turske kompanije više raditi u BiH te da će projekt puta Beograd-Sarajevo biti primjer izgradnje i podrške infrastrukture.

- Nikada nećemo ostaviti BiH samu na putu ka EU. Zadovoljstvo je da BiH ispunjava obaveze i da je predala odgovore na Upitnik EK - dodao je Erdoğan.

- Nadam se da će izbori koji slijede, u BiH i Turskoj, biti prilika za jačanje naših odnosa i da će biti održani na transparentan način - naglasio je Erdoğan.

Smatra da je pitanje izmjena Izbornog zakona unutrašnje pitanje BiH i da će biti riješeno u skladu sa razumom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je poručio da Turska i BiH imaju odlične odnose.

- Turska je uz nas u našim težnjama kada je u pitanju članstvo u NATO-u, u EU, kada je u pitanju ekonomija - istakao je Izetbegović te naveo da Turska i BiH imaju veliki broj sporazuma i da je ekonomska saradnja znatno porasla.

Istakao je da je ta saradnja u stalnom porastu, te da bi robna razmjena mogla biti veća od milijardu eura.

Najznačajniji projekt o kojem su razgovarali danas je, po riječima Izetbegovića, cesta na relaciji Sarajevo - Beograd.

Potpisano je, naveo je, i pismo namjere, kojim se daje podrška nastavku bilateralne saradnje BiH, Srbije i Turske.

- Slika koja odlazi iz BiH putem medija je lošija od realnog stanja. Mi pratimo region kada je u pitanju ekonomija. O tome sam informisao Erdoğana - rekao je Izetbegović.  

Poslije susreta u Predsjedništvu BiH i razgovora delegacija dviju zemalja, najavljeno je da će turski predsjednik u pratnji domaćina predsjedavajućeg Predsjedništva BiH položiti cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači.

Tokom boravka u Sarajevu Erdoğanu će biti uručen počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a planiran je i skup u sarajevskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" Zetra gdje će biti upriličen šesti Kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD).

 

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!