Izetbegović poručio iz Zetre: Imate čovjeka kojeg vam je Bog poslao, ime mu je Recep Tayyip Erdogan

Objavljeno:20.05.2018 - 16:15
A A A Times Arial

Danas se u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch - Zetra" u Sarajevu održava Kongres Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), a počasni gost je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, te  predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je ovom prilikom poručio svim Turcima da im je Bog poslao čovjeka a ime mu je Erdogan i da ga trebaju podržati.

Naime, na kongresu UETD-a još učestvuju i članovi iz Njemačke, Austrije, Belgije, BiH, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Svedske, Švicarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Norveške i Češke.

Erdogan i Izetbegović obratili su se prisutnima u Zetri na turskom i bosanskom jeziku, ali su imali isti, Erdoganov, govor.

"Mi Bošnjaci smo imali Aliju Izetbegovića. Vi ne možete objasniti kako smo se uspjeli odbraniti, to je samo moglo Božijom voljom, a danas ne možete objasniti kako Turska nosi toliko breme. Toliko neprijatelje, toliko dušamana, s milionima izbjeglica nad kojima skrbi. Turska ne da se nosi s tim, nego dalje i napreduje. Vi sada imate čovjeka kojeg je Bog poslao ime mu je Recep Tayyip Erdogan, kazali su Izetbegović i Erdogan.

"A kada vam Bog takvog čovjeka pošalje, imate obavezu da mu ponognete, da bude na pravoj strani da prevagne prava strana. Malo nedostaje da prava strana prevagne. To su vaši glasovi, turaka iz Evrope. Budite uz svog lider, uz Tursku uzpobjedu. Živi bili", poručili su obojica.

Ispred dvorane je postavljen veliki ekran putem kojeg će kongres imati priliku pratiti gosti koji ne budu mogli biti smješteni unutar dvorane.

Predsjednik UETD-a Zafer Sirakaya ranije je izjavio da će danas biti održana i generalna skupština UETD-a.  Posjeta Erdogana Sarajevu, prema riječima Sirakaye, sama po sebi ima mnogo značenja.

"Sarajevo je područje gdje zajedno žive različite kulture, vjere i nacije. Kada danas pogledamo Evropu, možemo primijetiti da su ksenofobija, islamofobija, antisemitizam dosegli visok nivo. Smatramo da je za pohvalu činjenica da predsjednik Erdogan podstiče harmoniju i mir u zemljama Balkana. Stoga, organizovanjem ovog događaja u BiH, EU šaljemo poruku da se treba držati dolje od populističke retorike, te da se svjetski mir temelji na kulturi zajedničkog života", poručio je Sirakaya.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

U posjetu BiH doputovala je i supruga turskog predsjednika Emine Erdogan, zamjenik premijera Republike Turske Hakan Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar sporta i omladine Republike Turske Osman Askin Bak, ministar kulture i turizma Numan Kurtulmus, ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) Ali Erbas.

Erdogan je nakon sastanka u Predsjedništvu BiH položio cvijeće na mezar prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću. Nakon Kongresa predsjednik Republike Turske će posjetiti i Internacionalni univerzitet u Sarajevu gdje će mu biti dodijeljen počasni doktorat. 

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!