10 znakova koji otkrivaju nedostatak željeza u organizmu, OBRATITE PAŽNJU

Porodica i zdravlje
10 znakova koji otkrivaju nedostatak željeza u organizmu, OBRATITE PAŽNJU
.

Nedostatak željeza, iako počinje kao smetnja, može pretvoriti u tešku situaciju koja se zove anemija. U našem svakodnevnom životu možemo izgubiti željeznu energiju na brojne načine, pa je važno znati kako spriječiti i liječiti ovo stanje.

Nedostatak željeza događa se kada tijelo nema dovoljno mineralnog željeza, koji je odgovoran za proizvodnju hemoglobina - proteina u crvenim krvnim stanicama koja im omogućuje da nose kisik po tijelu. Odsutnost hemoglobina uzrokuje da vaši mišići i tkiva djeluju neučinkovito, što onda dovodi do anemije.

1. Neuobičajeni umor:

 

1

Umor je vrlo čest simptom nedostatka željeza. To je zato što naše tijelo nedostaje željeza da proizvodi protein nazvan hemoglobin u našim crvenim krvnim stanicama, koji je odgovoran za nošenje kisika iz pluća u druge dijelove tijela. Kad našem tijelu nedostaje hemoglobina, tada doprinosi manje kisika našim mišićima i tkivima što rezultira umorom. Umor se smatra vrlo normalnim u našem svakodnevnom životu, tako da ponekad može biti teže razlikovati normalni umor od simptoma nedostatka željeza.

Međutim, osobe s nedostatkom željeza također će doživjeti:

Slabost
Niska razina energije
Koncentracija težine
Manje produktivnosti
2. Blijeda koža:

 

2

Hemoglobin u našim crvenim krvnim stanicama je ono što našoj koži daje zdravu, ružičastu boju. Zbog nedostatka željeza, ljudsko tijelo ne može proizvesti dovoljno hemoglobina za crvene krvne stanice da pridonese ostatku tijela, što rezultira blijedom kožom. Bez obzira na ton vaše kože, ako unutarnja strana usana, zubnog mesa, noktiju s prstima i unutar donjih kapaka bude manje crvena nego obično, može biti krivnja za malu željezo.

3. Pomanjkanje daha / bol u prsima:

 

3

Kratkoća daha ili bol u prsima, pogotovo s aktivnošću, još je jedan simptom nedostatka željeza. Zbog činjenice da je hemoglobin ograničen u crvenim krvnim stanicama, kisik koji se distribuira u ostatku tijela ograničen je, tako da naše tijelo pokušava nadoknaditi i proizvesti više kisika kako bi naši organi mogli ispravno funkcionirati što dovodi do kratkotrajnosti daha.

4. Vrtoglavica i glavobolja:

 

 

4Nedostatak željeza također može uzrokovati glavobolje ili migrene. To je zbog činjenice da dovoljno kisika ne dopire do mozga, što uzrokuje oticanje krvnih žila, uzrokujući pritisak koji dovodi do glavobolje ili migrene.

Pored toga, osobe s nedostatkom željeza mogu osjetiti vrtoglavicu i vrtoglavicu. Kada razina hemoglobina padne ili ostaje stalno niska, tijelo postaje očajno za kisik, uzrokujući ove fizičke simptome. Vrtoglavica proizlazi iz manjka kisika mozga ili može potjecati od niskog krvnog tlaka koji nastaje uslijed slabe oksigenacije srca i krvnih žila.

5. Nepravilni otkucaji srca

 

5

Nepravilno otkucaje srca, poznato i kao palpitiranje srca, može biti još jedan simptom nedostatka željeza. To je zbog toga što niske razine hemoglobina znače da srce mora raditi više da bi prenijelo kisik u ostatak tijela. To može rezultirati abnormalnim otkucajima srca, ili osjećaju da vaše srce nepravilno brzo puca. U ekstremnim slučajevima to može rezultirati zatajenjem srca. Ali ti se simptomi obično javljaju kasnije, osobe s nedostatkom željeza pate od različitih simptoma prije nego što doživljavaju lupanje srca.

6. Oštećenje kose i kože:

 

6

Kosa i koža se smatraju sekundarnim funkcijama za naše tijelo. To je zato što naše tijelo daje prioritet ograničenoj distribuciji kisika najvažnijim funkcijama poput organa i tkiva. Kada kožu i kosu nedostaje željezo, postaju suhe i krhke. Poznato je da nedostaje protein nazvan feritin koji uzrokuje ove probleme jer je neophodan za proces skladištenja i oslobađanja željeza na sve dijelove tijela tijekom vremena. Niska trgovina željeza povećava stopu gubitka kose, posebno kod žena koje nisu u menopauzi.

7. Bol u ustima / bolovima jezika i ustima:

 

7

Pogled unutar usta može nam dati mnogo tragova o našem zdravlju. Nedostatak željeza jedan je od njih. Na primjer, ako jezik izgleda natečen, upaljen, ili obezbojen, to je znak pomanjkanja željeza. U našem tijelu imamo protein nazvan mioglobin koji je protein željeza i kisika koji se nalazi u mišićnom tkivu jezika. Niže razine mioglobina mogu uzrokovati da jezik postane bolan, glatka i natečena. Nedostatak željeza također može rezultirati suhim ustima i crvenim pukotinama na uglovima usta.

8. Krhki nokti:

 

8

Krhki nokti su mnogo rjeđi simptom nedostatka željeza koji se pojavljuje u kasnijim fazama anemije. Ovo stanje se zove koilonychia. Koilonychia je bolest noktiju u kojoj nokti postaju abnormalno tanki i gube konveksnost, postaju ravni ili čak konkavni u obliku. U ranoj fazi nokti mogu biti krhki i čip ili lom lako. Ovo se stanje počinje pojavljivati ​​usred nokta kako padne, a rubovi su podignuti da bi zaobljeni izgled poput žlice.

9. Nemirne noge:

 

9

Razine željeza u krvi mogu dovesti do pada dopamina, kemijske tvari u mozgu koja je presudna za kretanje i može uzrokovati sindrom nemirnih nogu. Dopamin djeluje kao glasnik između mozga i živčanog sustava kako bi pomogao mozgu da regulira i koordinira kretanje.

Ako živčane stanice postaju oštećene, količina dopamina u mozgu se smanjuje, što uzrokuje mišićne spazme i prisilne pokrete. Razine dopamina prirodno padaju do kraja dana, što može objasniti zašto su simptomi sindroma nemirnih nogu često lošiji navečer i tijekom noći.

 

10. Bol u stomaku i krv u mokraći:

 

10

Intravaskularna hemoliza, stanje uzrokovano nedostatkom željeza, gdje se crvene krvne stanice razgrađuju u krvotoku i oslobađaju željezo koje se zatim gubi u urinu. To se ponekad događa kod ljudi koji se bave intenzivnom vježbom, osobito trčanja, a može uzrokovati traume malim krvnim žilama u stopalima, što se naziva "hematurija ožujka".

Sekundarni znakovi nedostatka željeza:

 

11

Ovi simptomi obično su manje uobičajeni i mogu se povezati i sa drugim uvjetima:

 

 

Hladne ruke i noge: Osobe koje pate od anemije gube cirkulaciju krvi u svojim vanjskim ekstremama pri najnižoj promjeni temperature. To rezultira stalnim hladnim rukama i nogama. Nema dovoljno kisika da putuje do glavnih organa u tijelu, a naši ekstremiteti ostaju bez dovoljno kisika što im uzrokuje da budu hladno.

12

Ako smatrate da razina željeza nije ono što bi trebala biti, najbolja stvar za učiniti jest da krenete prema liječniku gdje mogu testirati razinu željeza. Ako vam je ta opcija preskupa, pokušajte dati krv. Da bi bili prihvaćeni kao davatelj krvi, tehničari će testirati razinu hemoglobina u vašoj krvi s prstom.

Uvijek se obratite svom liječniku prije početka ili zaustavljanja dodataka poput željeza. Oni vam mogu savjetovati o tome trebate li sve to uzeti, bez obzira je li to sigurno i pravilno doziranje.

Jeste li ikada primijetili bilo koji od gore navedenih simptoma? Jeste li provjerili nedostatak željeza? Podijelite svoje iskustvo u komentarima i pustite druge da budu upozorene!

Ne propustite