OTKUD BOGATSTVO KRALJEVSKOJ PORODICI: Ko će platiti vjenčanje, ne rade, a novac dolazi sa svih strana

Zanimljivosti
OTKUD BOGATSTVO KRALJEVSKOJ PORODICI: Ko će platiti vjenčanje, ne rade, a novac dolazi sa svih strana
.

Kraljica Elizabeta i kraljevska porodicanisu toliko bogati koliko biste možda očekivali, čak 320 građana Britanije je bogatije od Kraljice, objavio je CNN koji je istraživao o visini njihovih prihoda...

Bogatstvo kraljice Elizabete, prema procjeni britanskih medija, vrijedi do 360 miliona funti.

elizabeta1

Većinu prihoda kraljica i njezin nasljednik, princ Charles dobivaju od vlade Velike Britanije i svojih privatnih posjeda. Dio sredstava namijenjenih kraljevskoj porodici dobivaju i princ William i njegova supruga Kate, vojvotkinja od Cambridgea, kao i princ Harry, koji sitno broji do vjenčanja s američkom glumicom Meghan Markle.

Tri glavna izvora prihoda kraljice Elizabete su sredstva koja joj uplaćuje vlada, tzv. Sovereign Grant (državne darovnice), zatim vlasništvo nad vojvodstvom Lancaster te njezino osobno bogatstvo i ulaganja.

elizabeta6

Sovereign Grant je godišnji paušal koji vlada uplaćuje na račun troška, a pokriva troškove putovanja, osiguranja, osoblja i održavanja kraljevskih palača.

Generira se iz tzv. Crown Estatea, skupa nekretnina i farmi na kojima Velika Britanija godišnje uprihodi miliona funti.

royal

Njezin drugi važan izvor prihoda je vojvodstvo Lancaster, privatni posjedi koji datiraju iz 1265. godine i obuhvataju trgovačke, poljoprivredne i stambene nekretnine. U posljednjoj fiskalnoj godini kraljici je ono uprihodilo 19,2 miliona funti.  Taj novac ona koristi za službene i privatne troškove, a uključuje i troškove drugih članova kraljevske porodice koji obavljaju službene dužnosti u njezino ime.

61330278-kraljica-elizabeta-ii

Kraljica ima i svoju osobnu imovinu. Dvorac Balmoral u Škotskoj i imanje Sandringham u istočnoj Engleskoj naslijedila je od svog oca, a oboje su omiljena utočišta kraljevske porodice. Osim nekretnina, posjeduje vrlo vrijednu zbirku poštanskih marki, brojna umjetnička djela i portfelj dionica.

Tu je i ostala imovina koja je usko vezana uz kraljicu, kao što su obredni nakit i razna umjetnička djela, koji su u vlasništvu dobrotvorne organizacije Royal Collection Trust.

Kraljičin suprug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha, također prima godišnji paušal u iznosu 359 hiljada funti za financiranje službenih dužnosti. Prošle godine je otišao u penziju.

kate
Princ Charles i njegova porodica

Do svog novca princ Charles i njegova supruga Camilla, znana i kao princeza od Walesa ili vojvotkinja od Cornwalla, dolaze iz javnih i privatnih izvora.

Preko 90 posto njihovih prihoda dolazi s privatnih posjeda vojvodstva Cornwalla, osnovanog 1337. godine kako bi osigurao prihod nasljedniku prijestolja. Vojvodstvo Cornwall posjeduje i upravlja zemljištima u ruralnim i urbanim područjima, zbirkom otoka i vikendicama za najam u mjestima poput Walesa i Cornwalla. Ovi su im posjedi u protekloj financijskoj godini uprihodili 20,7 miliona funti.

charles

Par je također primio 1,3 miliona funti  iz kraljičinog Sovereign Granta i 461 hiljada funti iz različitih ministarstava vlade Ujedinjenog kraljevstva. Sovereign Grant par koristi za plaćanje službenih putovanja i troškove posjeda, dok drugim sredstvima dobivenim od vlade financiraju službena prekomorska putovanja i plaće članova vojske koji štite porodicu.

Oko polovice svog godišnjeg dohotka princ Charles i Camilla troše na službene dužnosti i putovanja, dok oko četvrtine tih sredstava odlazi na porez. Preostalih 6,6 milijuna funti odlazi na račun štednje Harryju i Williamu.

Kada Meghan Markle i službeno postane dio porodice, princ Charles imat će sa pravom udijeliti više novca Harryju, pa tako i Meghan.

diana

Princ William, njegova supruga Kate i princ Harry također primaju naknade za troškove kad u ime kraljice obavljaju službene dužnosti, a mladi prinčevi su pored toga naslijedili imovinu pokojne majke, princeze Diane.

Osim princa Charlesa, kraljica Elizabeta II ima još troje djece, koji također imaju svoje supružnike, djecu i unučad. Informacije o njihovim primanjima prilično su ograničene.

prince-charles-meghan-aisle-hbz-1526636357

royal1

 

 

 

Ne propustite