ERDOGAN DANAS U SARAJEVU: Poseban režim saobraćaja u sarajevskim ulicama

Aktuelno
ERDOGAN DANAS U SARAJEVU: Poseban režim saobraćaja u sarajevskim ulicama
.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan boravit će danas u radnoj posjeti BiH, a osim prisustva ovom skupu u okviru posjete susrest će se predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, a bit će mu uručen i počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

Unija evropskih turskih demokrata organizirat će sutra šesti Kongres te organizacije u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" Zetra kojom će prisustvovati i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan.

''Zahtjev za taj javni skup organizatori su podnijeli Ministarstvu unutrašnjih polova (MUP) Kantona Sarajevo još 7. maja, a osiguravat će ga dovoljan broj policijskih službenika'', izjavila je glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo.

 Privremenih izmjena režima saobraćaja bit će na dijelu ulice Patriotske lige - obilaznica i u ulici Alipašina te na dijelu od raskrsnice s ulicom Jukićeva i to od 08.00 do 21.00 sati.

Potvrdila je i da je organizator MUP-u najavio između 10.000 i 15.000 posjetitelja u dvorani Zetra, a iz MUP-a je ranije rečeno da je početak skupa planiran za 11 sati dok se kraj skupa očekuje u 19 sati.

erd

Planirano je da se nakon susreta održi i press konferencija, a nakon toga će Erdogan i Izetbegović položit cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači u 14 sati.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH, Erdogan će prisustvovati 6. kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji će biti održan u nedjelju, u olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch", dok će na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu primiti počasni doktorat.

Očekivanja su daće u Sarajevo stići više od 10.000 Turaka iz nekoliko država Evrope i svijeta.

eminee1

Supruga turskog predsjednika Emine Erdogan istog dana će prisustvovati otvaranju Klinike za hematologiju KCUS (13. etaža CMB-a) zajedno sa direktorom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) za BiH, Omerom Farukom Alimcijem i generalnom direktoricom KCUS-a, prof.dr. Sebijom Izetbegović.

Turskim obavještajnim agencijama dojavljeno je da osobe turskog porijekla, tokom Erdoganove posjete Balkanu u narednom periodu, pripremaju atentat na turskog predsjednika.

Dojava je došla od grupe turskih državljana koji žive u glavnom gradu Makedonije, Skoplju.

Na osnovu dojava iz različitih izvora sigurnosne snage pokrenule su istragu.

Ne propustite