SAOPĆENJE MUP-a HNK-a: Evo zbog čega su zaustavili konvoj sa migrantima na Ivan Sedlu

Aktuelno
SAOPĆENJE MUP-a HNK-a: Evo zbog čega su zaustavili konvoj sa migrantima na Ivan Sedlu
.

Nakon nekoliko sati čekanja na području Ivan Sedla, odobren je ulazak autobusa sa migrantima na teritoriju Hercegovačko-neretvanskog kantona i odlazak u Izbjeglički centar Salakovac.

Pet autobusa sa 269 migranata stiglo je ispred Izbjegličkog centar Salakovac. Nakon višesatnog čekanja na Ivan-sedlu, migrantima je omogućen ulazak u HNK.

32756177-1646532422068814-5613055916912934912-n

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije danas je kazao kako je odluka komesara MUP-a HNK da zaustavi konvoj neustavna, te da će morati odgovarati za to.

mektic

MUP HNK-a izdao je saopštenje za javnost, u kojem poručuje da je konvoj sa migrantima bio zaustavljen iz sigurnosnih razloga.

"Na osnovu svojih ovlaštenja i odgovornosti Uprava policije MUP-a HNK radila je bezbjednosnu procijenu na širem području prihvatnog centra Salakovac te u skladu sa dobivenim informacijama sa terena da se ne može garantovati bezbjednost ilegalnim migrantima zbog nezadovoljstva građana koji žive u blizini prihvatnog centra u Salakovcu, konvoj je zaustavljen. Nakon provjere dobivenih informacija sa terena, operativnim radom policijskih službenika, konvoj je uz pratnju policije propraćen u prihvatni centar u Salakovcu. Još jednom podcrtavamo da MUP HNK garantuje bezbjednost svim građanima Kantona i svima onima koji borave u njoj", navodi se u saopćenju.

 

Ne propustite