50 startup projekata koji će doživjeti uspjeh u 2018. godini

Tech
50 startup projekata koji će doživjeti uspjeh u 2018. godini
.

Danas vam donosimo listu od 50 projekata za koje se prognozira da bi mogli doživjeti uspjeh u 2018. godini.

Investitori iz raznih branši, uključujući i neke top investitore iz Doline (Accel, Andreessen Horowitz, Battery Ventures, Bessemer, Greylock Ventures, Kleiner Perkins, Sequoia), dali su svoje mišljenje i predviđanja.

Investitori za imenovali kompaniju kojoj su pružili podršku a koja je na dobrom putu da doživi uspjeh ove godine. Naposlijetku, toliko su vjerovali u te kompanije da su investirali svoj novac u njih. Poslije su imenovali još jedan startup projekt koji smatraju odličnim ali od kojeg nemaju nikakvu finansijsku korist.

Dali su listu sjajnih ideja na području biznisa, igara, zdravlja, robotike, visokotehnoloških finansija, super kompjutera, te čak svemira.

Nauto:  Kamera za vozila koja posjeduje vještačku inteligenciju 

Naziv kompanije: Nauto

Izvor kapitala: Reid Hoffman /Greylock

Veza: Investitor

Budžet: 173.9 miliona američkih dolara

Upotreba: Nauto proizvodi vještački inteligentnu, umreženu kameru za vozila koja je dostupna putem interneta. Pomaže identifikovati opasnosti za vozače, daje povratne informacije po završetku pitovanja, te analizira uzroke nesreća i na taj način dovodi do smanjenja optužbi za lažnu odgovornost.

Zašto se prevdiđa uspjeh ovog projekta: „Vožnja će uskoro postati jedna umrežena i kolaborativna aktivnost – vozila na cesti će imati koristi od onoga što su druga vozila naučila. Nauto preispituje sigurnost transporta koristeći vještačku itneligenciju, a osnivač Stefan Heck ima za cilj potpunu reorganizaciju transportne mreže,“ kaže Hoffman.
Heck je veteran na polju transporta sa 20 godina iskustva, naučni istraživač i učitelj na Stanfordu, te član Energy Transformation Collaborative (ETC).

 

Rigetti Computing: startup projekat koji promovira kvantno računarstvo

2

Naziv kompanije: Rigetti Computing

Predlagač: Reid Hoffman/Greylock

Veza: ne postoji, predlagač smatra ovo startup projektom koji ima potencijala

Budžet: 69.5 miliona američkih dolara

Upotreba: Rigetti Computing razvija tehnologiju koja će uvesti u upotrebu novu vrstu snažnog računara – kvantno računarstvo

Zašto se predviđa uspjeh ovog projekta: „Kvantno računarstvo će postati jako velika industrija i samo obećanje snažnog kvantnog raunara je samo po sebi moćno. Kompanije kao što su Microsoft, Google i Intel dosad su eksperimentirale sa kvantnim računarima, ali pristup kompanije Rigetti Computing je jedinstven. Ovaj startup gradi industriju od samog dna, sa namjerom da napravi kvantni kompjuterski čip,“ kaže Hoffman.

Rigetti Computing je također uvršten na listu „51 poduzetnički startup projekat čiji uspjeh možete očekivati u 2018. godini.“

 

Pindrop: Zaustavite telefonske prevarante

3

Naziv kompanije: Pindrop

Izvor kapitala: Martin Casado/Andreessen Horowitz i Somesh Dash/IVP

Veza: oba izvora kapitala su investitori

Budžet: 122.8 miliona američkih dolara

Upotreba:Pindrop koriste call centri za analizu glasova i detektovanje prevaranata. Aplikacija čak može odrediti da li je glas stvaran ili generiran pomoću računara.

Zašto se predviđa uspjeh ovog projekta: „Glas kao medij interakcije sa kompjuterskim sistemima postaje sve češće i češće upotrebljavan, bilo da razgovaramo sa Alexom kod kuće ili sa nekim automatizovanim sistemom putem interneta,“ kaže  Casado, dodajući da su prevare putem telefona dosada predstavljale veliki problem na polju sigurnosti. 
„Stručnjaci za sigurnost detektuju dosad nezabilježen broj telefonskih prevara i pomažu vodećim finansijskim institucijama da uštede desetine miliona dolara na godišnjem nivou,“ kaže  Dash.

Pindrop je također nedavno pridobio legendarnog bivšeg glavnog izvršnog direktora kompanije Cisco Johna Chambersa koji je postao investitor i član upravnog odbora.

 

Relativity Space: 3D printanje raketa

Naziv kompanije: Relativity Space

Predlagač: Martin Casado/Andreessen Horowitz

Veza: ne postoji, predlagač smatra da je ovo potencijalno uspješan startup

Budžet: 8.4 miliona američkih dolara

Upotreba: Relativity Space je automatizovana tvornica za proizvodju raketa koja proizvodi jeftine rakete s ciljem smanjenja troškova transporta raznih stvari u svemir.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Relativity Space printa trodimentionalne raketne brodove! Bez šale, to je sjajno,“ kaže Casado. „Uspjeli su napraviti najveći #D printer na svijtu na relativno oskudnom budžetu. Pratim trendove na polju mikro-satelitne tehnologije gdje se mali sateliti proizvode i šalju u svemir za samo mali dio troška potrebnog za lansiranje tradicionalnih satelita. Sličan problem postoji i na polju raketne tehnologije i smatram da je Relativity Space pravo rješenje za taj problem.“

 

Reflektive: Povratne informacije o učinkovitosti zaposlenika

Naziv kompanije: Reflektive

Predlagač: Somesh Dash/IVP

Veza: ne postoji, predlagač smatra da je ovo potencijalno dobar startup

Budžet: 41.6 miliona američkih dolara

Upotreba: Reflektive nudi software koji omogućava osvrt na učinkovitost zaposlenika, integrisan u druge aplikacije za produktivnost poput aplikacija Outlook, Slack, Gmail.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Omogućava menadžerima pristup listi ciljeva koji se očekuju od zaposlenika, dok je za zaposlenike to jedan zapisnik koji bilježi njihovu aktivnost,“ kaže Dash. „Očekuje se da kompanija napravi proboj na tržište u 2018. godini.“

 

MoveWith: Prvoklasni časovi fitnesa na vašem telefonu

6

Naziv kompanije: MoveWith

Izvor kapitala: Eurie Kim/Forerunner Ventures

Veza: Investitor

Budžet: 3.8 miliona američkih dolara

Upotreba: MoveWith je personalizovana aplikacija za fitnes koja nudi audio časove poznatih fitnes trenera. Uključuje vježbe za tijelo (trčanje, biciklizam, Barre), um (joga), i dušu (meditacija, razgovori).

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Sa rastom od preko 100 posto mjesečno, ovaj startup projekat objedinjuje sve ono što je potrebno za postizanje ciljeva po pitanju zdravlja – pažljivo osmišljeni, brendirani programi vježbanja na svim nivoima aktivnosti, integrisani programi meditacije koji predstavljaju balans našim fizičkim vježbama... MoveWith je moderna teretana današnjice – skroz personalizovana i digitalizovana,“ kaže Kim.

 

Zume Pizza: Roboti koji prave pizzu

7

Naziv kompanije: Zume Pizza

Predlagač: Eurie Kim/Forerunner Ventures

Veza: ne postoji, predlagač smatra da je ovo sjajan startup

Budžet: 48 miliona američkih dolara

Upotreba: Korištenje robotike u kuhiji za pravljenje pizze te automatika u dostavnom kamionu koja peče pizzu i dostavlja je vruću na vašu adresu. Smatra se pretečom nove vrste pametne tehnologije u industriji dostave hrane.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Roboti koji prave pizzu? Kako to može biti bezveze? Šalu na stranu, cilj ovog tima jeste pravljenje svježe hrane od lokalnih sastojaka po prihvatljivim cijenama – sve to zahvaljujući novom načinu razmišljanja po pitanju proizvodnje i dostave hrane,“ kaže Kim.

 

Earny: Automatsko refundiranje

8

Naziv kompanije: Earny

Izvor kapitala: Michael Jones/glavni izvršni direktor u Science

Veza: investitor

Budžet: 2.5 miliona američkih dolara

Upotreba: Earny je servis koji omogućava automatsko refundiranje u sličaju smanjenja cijena na osnovu zaštite maloprodajnih cijena i cijena obračunatih za plaćanje kreditnim karticama.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Earny pomaže korisnicima da uživaju prednosti politika zaštite cijena koje nude velike radnje i izdavači kreditnih kartica a te prednosti se često ne iskorištavaju zbog komplikovane procedure ulaganja prigovora na prilagodbu cijena,“ kaže Jones

 

Ripple: Korištenje blockchain tehnologije prilikom plaćanja bilo gdje u svijetu

9

Naziv kompanije: Ripple

Predlagač: Michael Jones/glavni izvršni direktor u Science 

Veza: ne postoji, predlagač smatra da je ovo sjajan startup

Budžet: 93.6 miliona američkih dolara

Upotreba: Ripple je mreža koja koristi blockchain, tehnologiju koja stoji iza Bitcoin-a, da omogući bankama i drugim institucijama koje procesuiraju plaćanje da sigurno prebace vaš novac između sebe na globalnom nivou, koristeći se posrednikom. Bivši izvršni direktor AOL-a i Yahoo-a Brad Garlinghouse je glavni izvršni direktor.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Svjedoci smo sve većeg rasta broja startupa zasnovanih na blockchain tehnologiji, sa dobrim razlogom. Pogodni su i sigurni. Već su prepoznati od strane onih koji prate to područje, a ubrzo će ih slijediti i ostatak društva,“ kaže Jones.

 

Duo Security: Neka vaša šifra bude još sigurnija

10

Naziv kompanije: Duo Security

Izvor kapitala: Avery Rosin/direktor u Lead Edge Capital

Veza: investitor

Budžet: 121.5 miliona američkih dolara

Upotreba: Duo je tehnologija bazirana na internetu te nudi usluge upravljanja vašim šiframa i vodi računa o tome da su vaši uređaji sigurni od virusa prije povezivanja na korporativnu mrežu.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Duo je upravo dosegnuo vrijednost od preko jedne milijarde dolara sa posljednjim rastom finansiranja u kojem smo i mi učestvovali, nakon što smo prvi put investirali u taj projekat prije skoro tri godine,“ kaže Rosin. „Kompanija brzo raste i zauzela je čvrstu poziciju na polju zdravstva, tehnologije itd. te je ranije ove godine unajmila Josha Yavora, bivšeg ššefa korporativne sigurnosti u Facebook-u.“

 

Signal Sciences: Uspostavlja saradnju između programera i stručnjaka za sigurnost

Naziv kompanije: Signal Sciences

Predlagač: Avery Rosin/Lead Edge Capital

Veza: ne postoji, predlagač misli da je ovo sjajan projekat

Budžet: 26.7 miliona američkih dolara

Upotreba: Signal Sciences pomaže zaštiti web stranice i aplikacije od hakera tako što pomaže programerima i sigurnosnim timovima da bolje sarađuju.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Tim dolazi iz Etsy-a, gdje su iz prve ruke imali iskustva sa probojima hakera i potom odlučili da urade nešto i riješe problem. Signal Sciences identifikuje dijelove aplikacija koji su na meti hakera i pomaže riješiti sigurnosna pitanja,“ kaže Rosin. „Radi se o jednom rastućem preduzeću na polju softverske tehnologije u Los Angelesu i vrijedi ih pratiti u 2018. godini.“

 

Hudl: Profesionalna analiza za sportiste na svim nivoima

Naziv kompanije: Hudl

Izvor kapitala: Miles Clements/Accel

Veza: Investitor

Budžet: 108.9 miliona američkih dolara

Upotreba: Softver za analizu učinka za sportiste i trenere na svim nivoima. Sportisti učitavaju video snimke koji potom bivaju analizirani.

Zašto se  predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Hudl je osnovan u Lincolnu u Nebraski a osnivači su bivši cimeri sa univerziteta koji su napravili ranu verziju proizvoda dok su radili kao asistenti u Huskers fudbalskom timu. Danas Hudl platformu koristi šest miliona sportista i 150.000 timova u 30 sportova, od male lige do elitnih organizacija kao što su Manchester United, New England Patriors, i Team USA basketball,“ kaže Clements.
Hudl je postao toliko popularan da će lansirati i originalni šou pod nazivom Hudl Contenders kao dio novog Facebook studija za video produkciju.
JustWorks: Bolje upravljanje ljudskim resursima za smala preduzeća

 

Naziv kompanije: JustWorks

13

Predlagač: Miles Clements/Accel

Veza: ne postoji, predlagač misli da je projekat sjajan

Budžet: 53 miliona američkih dolara

Upotreba: Softver za upravljanje ljudskim resursima za mala preduzeća sa mogućnostima obavljanja zadataka menadžmenta ljudskih resursa poput isplate plaća, beneficija, davanja saglasnosti itd.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „JustWorks je pametni, moderni osvrt na tradicionalni model upravljanja biznisom. On spaja mala preduzeća i omogućava im kupovnu moć velikih preduzeća te reducira kompleksnost procesa i stavlja fokus na vrste beneficija koje zahtijeva mlađa radna snaga,“ kaže Clements. 

 

Deepmap: Posebe mape za vozila vez vozača

Naziv kompanije: Deepmap

Izvor kapitala: Vas Natarajan/Accel

Veza: investitor

Budžet: 32 miliona američkih dolara

Upotreba: U skoroj budućnosti sva naša vozila će voziti bez vozača, ali da bi to bilo moguće ona moraju znati gdje da voze. Deepmap nudi precizne mape za vozila bez vozača te koristi senzore na instrument tabli da „posmatra“ put i predviđa dijelove puta koji nadolaze.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta:“Autonomna vozila neće funkcionirati sa bilo kojim sistemom mapa – njima je potrebno pouzdano i multidimenzijalno razumijevanje njihove lokacije da bi se kretala sigurno,“ kaže Natarajan.

Pored toga, Deepmap je osnovan od strane tima koji je iskustvo sticao radeći za Google Earth, Google Maps, Apple Maps, i Baidu Maps.

 

Remix: Poboljšan javni saobraćaj

Naziv kompanije: Remix

Predlagač: Vas Natarajan/Accel

Budžet: 12 miliona američkih dolara

Upotreba: Remix pomaže urbanim dizajnerima da stvaraju bolje sisteme javnog saobraćaja. Omogućava im da planiraju trase i analiziraju troškove ili demografski uticaj predloženih izmjena.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Remix je platforma za planiranje koju gradovi mogu da koriste da vizualno prikažu i planiraju svoje sisteme saobraćanja. To je sjajan primjer tehnološke kompanije koja ima pravi uticaj na društvo dok u isto vrijeme radi na izgradnji uspješnog i održivog preduzeća,“ kaže Natarajan.

 

Smash.gg: Pomaže eSport organizatorima da planiraju i održavaju turnire i događaje

Naziv kompanije: Smash.gg

Izvor kapitala: Amit Kumar/Accel

Veza: investitor

Budžet: 14 miliona američkih dolara

Upotreba: Smash.gg je softver koji pomaže eSport organizatorima da planiraju i održavaju turnire i događaje.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: eSports je postao „500 miliona dolara vrijedna industrija sa gledanošću koja je premašila velike sportske događaje poput Superbowl-a i NBA te sa milijardama igrača širom svijeta,“ kaže Kumar. Unatoč tome, organizatori su pripremali događaje koristeći tablice, papir i olovku. Smash.gg nudi organizatorima bolji softver za ovu brzo rastuću industriju.

 

Dia&Co: Moda za prave žene

Naziv kompanije: Dia&Co 

Predlagač: Amit Kumar/Accel

Veza: ne postoji, predlagač misli da je ovaj startup stajan

Budžet: 20 miliona dolara

Upotreba: Dia&Co je online servis za kupovinu koji prodaje odjeću i modne dodatke za žene koje nose odjeću većih veličina.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Dia&Co je možda i jedan od najboljih primjera potrošačkog brenda nove generacije: spojili su sjajnu izvedbu sa snažnim razumijevanjem onoga što muči njihove kupce,“ kaže Kumar. „Uspijevaju se nositi sa ogromnom tržišnom potražnjom na području gdje je ponuda bila uglavnom nedostatna i na nivou maloprodajnih trgovina i na nivou konvencionalnih startupa.“

 

Narvar: Softver za online trgovine 

18

Naziv kompanije: Narvar 

Izvor kapitala: Brian O' Malley/Accel 

Veza: investitor

Budžet: 34 miliona američkih dolara

Upotreba: Narvar nudi softver za praćenje dostave i povrata za više od 400 top online prodavaca, uključujući 50% od 100 najpoznatijih maloprodajnih online prodavaca i 250 miliona kupaca godišnje.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Budući da je Amazon podigao online trgovinu na viši nivo, tradicionalni prodavci moraju unaprijediti svoju strategiju komunikacije sa kupcima da bi uspjeli,“ kaže O'Malley. „Ta komunikacija se više ne vrši putem telefona i emaila nego putem poruka. Narvar je pionir po pitanju ovog izrazito važnog medija za komunikaciju.“

 

Molekule: Rješavanje problema zagađenosti uz pomoć nanotehnologije

19

Naziv kompanije: Molekule

Predlagač: Brian O’Malley/Accel

Veza: ne postoji, predlagač misli da je ovo super projekat

Budžet: 13.4 miliona američkih dolara

Upotreba: Molekule prodaje čistač zraka temeljen na nanotehnologiji koja razbija čestice zagađivača i uništava ih na molekularnom nivou.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Za razliku od tradicionalnih sistema koji pokušavaju blokirati nezdrave čestice, Molekule ustvari uništava te čestice. Kako kvalitet zraka opada, deseci miliona ljudi pate od astme ili teških oblika alergije. Boravak u zatvorenom prostoru nije rješenje budući da je zrak u zatvorenim prostorima i do pet outa zagađeniji nego vani. Molekule je prva kompanija koja nudi pravi lijek, umjesto da samo zamasira problem,“ kaže O'Malley.

 

Handshake: LinkedIn za univerzitetske studente

Naziv kompanije: Handshake

Izvor kapitala: Eric Feng/Kleiner Perkins

Veza: Investitor

Budžet: 34 miliona američkih dolara

Upotreba: Handshake je mreža za zapošljavanje i praćenje karijere za univerzitetske studente i studente koji su tek završili fakultet.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Rast Handshake-a na univerzitetskom tržištu je fenomenalan. Trenutno je to platforma zazapošljavanje koju koristi više od 450 fakulteta, šest miliona studenata, i stotinje hiljada poslodavaca,“ kaže Feng.

 

Roblox: Svijet igara koji su stvorili djeca za djecu

Naziv kompanije: Roblox 

Predlagač: Eric Feng/Kleiner Perkins i Josh Elman/Greylock

Veza: ne postoji, predlagač misli da je ovo super startup projekat

Budžet: 99.2 miliona američih dolara

Upotreba: Roblox je online igra za djecu koja ima 64 miliona aktivnih igrača na mjesečnom nivou. Djeca koriste Roblox da kreiraju trodimenzijalne svjetove u kojima se onda zajedno igraju.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Ukoliko biste nekoliko godina ranije istraživali koja je najpopularnija video igrica za djecu, sigurno bi odgovor bio Minecraft. Kada bi danas sproveli isto istraživanje, sigurno bi došli do Roblox-a. Ne samo da je to izuzetno popularna igra, nego je to također i igra koja ima jednostavno prirodan rast i to je čak i više zapanjujuće,“ kaže Feng.

„Roblox je najveća online platforma za igranje sa preko 29 miliona igara koje su kreirali korisnici i preko 64 miliona aktivnih igrača širom svijeta,“ kaže Elman.

 

Lola: Sjajan brend proizvoda za žene

lola-a-cool-brand-for-feminine-products

Naziv kompanije: Lola

Izvor kapitala: Susan Lyne/BBG Ventures

Veza: investitor

Budžet: 11.2 miliona američkih dolara

Upotreba: LOLA je pretplatnički servis za 100% organske proizvode za žene sa mogućnošću dostave na vašu adresu.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Ko bi pomislio da se može kreirati ovako sjajan bend proizvoda za žene? Jordana Kier i Alex Friedman su to učinili sa LOLA brendom,“ kaže Lyne. „Kombinirajući transparentnost proizvodnje sa pogodnošću i izravnom komunikacijom o mjesečnim ciklusima, osvojili su naklonost velikog broja entuzijasta i inspirisali mnogobrojne oznake na Instagramu.“

 

Function of Beauty: Personalizovani šamponi

Naziv kompanije: Function of Beauty

Predlagač: Susan Lyne/BBG ventures

Veza: ne postoji, predlagač misli da je ovo sjajan startup

Budžet: 9.6 miliona američkih dolara

Upotreba: Function of Beauty koristi algoritme za proizvodnju personalizovanih šampona za svakog kupca na bazi njihovih preferencija i tipa kose.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Function of Beauty nastao je iz Y kombinatora koji je jedan od obećavajućih koncepata u tehnologiji ljepote: jedinstvene formulacije šampona i regeneratora za kosu svakog mušterije. Ipak, izvedba je ono što je pretvorilo ovaj proizvod u veliku uspješnicu,“ kaže Lyne. „Na svakoj boci nalazi se ime kupca, budući da je upravo jedna kombinacija od mnogobrojnih baš prava za vas.“
Citizen: Upozorava građane na hitne situacije

 

Naziv kompanije: Citizen

citizen-warning-ordinary-people-of-911-situations

Izvor kapitala: Mike Vernal/Sequoia

Veza: investitor

Budžet: 12.16 miliona američkih dolara

Upotreba: Citizen je aplikacija koja vam omogućava uvid u hitne situacije u vašem susjedstvu u stvarnom vremenu. Aplikacija je prije bila poznata pod imenom Vigilante, ali nakon popularnog ali kontroverznog početka došlo je do reorganizacije tako da aplikacija ne naslućuje da sprječava zločine.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „U današnje vrijeme zrakom putuju informacije koje imaju direktan utican na vašu sigurnost, ali malo ljudi ima pristup tim informacijama. Citizen vam omogućava da budete sigurni tako što vam šalje notifikacije i uživo izvještava o incidentima prijavljenim hitnim službama. To je jedna od rijetkih aplikacija koje bi po mom mišljenju trebale uvijek biti pokrenute na svačijem telefonu,“ kaže Vernal.

 

Aurora Innovation: Autonomna vozila

Naziv kompanije: Aurora Innovation

Predlagač: Mike Vernal/Sequoia

Veza: ne postoji, predlagač misli da je ovo sjajan startup

Budžet: 6.11 miliona američkih dolara

Upotreba: Aurora Innovation je tajanstveni startup projekat osnovan od strane veterana na području autonomnih vozila iz Google-a (Chris Urmson), Tesle (Sterling Anderson) i Uber-a (Drew Bagnell). Oni su u augustu dobili dozvolu za testiranje autonomnih vozila na cestama Kalifornije.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Autonomna vozila mogla bi biti edan od najvećih pronalazaka nakon interneta. Prevoz danas čini preko 10% bruto društvenog proizvoda i direktno utiče na još 50% BDP-a,“ kaže Vernal. „Postoje mnogi razni timovi koji rade na ovome, ali Chris i tim iz Aurore su jedni od najboljih.“

 

Knotel: Konkurencija za WeWork

Naziv kompanije: Knotel

Izvor kapitala: Roy Bahat/Bloomberg Beta

Veza: investitor

Budžet: 25 miliona američkih dolara

Upotreba: Knotel je konkurent WeWork-u te nudi poslovne urede te se diči sa svojom fleksibilnošću po pitanju iznajmljivanja. Kompanija raste te sada kontroliše preko 500.000 kvadratnih stopa prostora na Manhattanu, Brooklynu, i San Franciscu.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Knotel predstavlja novo iskustvo za voditelje preduzeća koji su u potrazi za sjedištima za svoje kompanije te fleksibilnim opcijama iznajmljivanja,“ kaže Bahat. „Korporativno tržište nekretnina baš i ne radi mnogo na inovacijama i to predstavlja problem kada se radi o stvaranju okruženja u kojem ljudi ustvari žele da rade.“

 

Guild Education: Univerzitetske diplome za više zaposlenih Amerikanaca 

guild-education-college-degrees-for-more-working-americans

Naziv kompanije: Guild Education

Izvor kapitala: Roy Bahat/Bloomberg Beta i Byron Deeter/Bessemer Venture Partners

Veza: Deeter je investitor a Bahat nije povezan sa projektom, samo smatra da je to sjajan projekat

Budžet: 31.5 miliona američkih dolara

Upotreba: Kompanija pomaže velikim poslodavcima poput kompanija Chipotle, Taco Bell i DaVita da ponude svojim zaposlenicima povrat novca za univerzitetsko obrazovanje.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Oni pomažu najvećim poslodavcima na svijetu da ponude univerzitetsko obrazovanje i povrat troškova školarine kao radnu beneficiju za 64 miliona odraslih koji nemaju univerzitetsku diplomu,“ kaže Deeter.
„Govorimo o našoj odgovornosti da pripremimo Amerikance za buduća radna mjesta, i Guild je jedan primjer organizacije koja nešto čini po tom pitanju,“ kaže Bahat.

 

Periscope Data: Super moći za analitičare podataka

Naziv kompanije: Periscope Data

Izvor kapitala: Ethan Kurzweil/Bessemer VP

Veza: investitor

Budžet: 34.5 miliona američkih dolara

Upotreba: Značajan alat za obradu podataka koji pomaže analitičarima podataka da lakše rade sa podacima.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Daje analitičarima podataka super moći u smislu brzog pristupa podacima. Impresivan tim bivšihi zaposlenika Google-a,“ kaže Kurzwell.

 

Carta: Transparentne berzanske opcije

Naziv kompanije: Carta

Predlagač: Ethan Kurzwell/Bessemer VP

Veza: ne postoji, predlagač misli da je ovo sjajan startup

Budžet: 67.8 miliona američkih dolara

Upotreba: Carta je registrovani transfer agent koji upravlja kapitalom u privatnim kompanijama. On digitalizira papirne berzanske certifikate i berzanske opcije, garancije, i derivate te na taj način ljudi mogu lakše pratiti ko šta posjeduje.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Carta pojednostavljuje upravljanje kapitalom za sve učesnike – to je prije bilo dosta kompleksno i nerazumljivo područje koje više nije tako složeno,“ kaže Kurzwell.

 

Toast: Softver za vođenje restorana

guild-education-college-degrees-for-more-working-americans

Naziv kompanije: Toast

Izvor kapitala: Kent Bennett/Bessemer VP i Avery Rosin/Lead Edge Capital

Veza: investitori

Budžet: 134 miliona američkih dolara

Upotreba: Toast je mobilna aplikacija za restorane putem koje je moguće upravljati svime – od naručivanja u restoranu do naručivanja hrane drugim kanalima te programima lojalnosti.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: Toast raste takvom brzinom da je zauzeo treće mjesto na listi Deloitte Fast 500. „Ovo je sjajan proizvod kojeg vole hiljade restorana,“ kaže Bennet.

 

Wag: Aplikacija za šetanje pasa

Naziv kompanije: Wag

Predlagač: Kent Bennet/Bessemer VP

Veza: ne postoji, predlagač misli da je ovo potencijalno uspješan startup

Budžet: 8.9 miliona američkih dolara

Upotreba: Wag pomaže vlasnicima pasa da pronađu odgovorne, certificirane šetače pasa.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Na prvi pogled se ovaj projekat možda čini smiješan, ali 40 miliona domaćinstava u Sjedinjenim Američkim Državama koji imaju pse također imaju i jedan problem dva puta dnevno, i ako ga ne riješe onda završe u veoma smrdljivoj situaciji. Vlasnici ne mogu uvijek na vrijeme doći kući da prošetaju svoje pse i tu uskače Wag,“ kaže Bennet.

 

uBiome: Najveći svjetski registar mikroba

Naziv kompanije: uBiome 

Izvor kapitala: Kimmy Scotti/8VC

Veza: investitor

Budžet: 27 miliona američkih dolara

Upotreba: uBiome radi na razvijanju najveće svjetske baze podataka o mikrobiomima. Mikrobiomi su bakterije koje žive u našem tijelu, a većina njih su dobre bakterije koje nam pomažu da ostanemo zdravi. uBiome koristi svoju bazu podataka da ponudi medicinske testove čiji trošak refundiraju osiguravajuće kompanije, a cilj tih testova jeste detektiranje i mjerenje količine bakterija i virusa. Testovi uključuju SmartGut test za abdomen, i SmartJane test za ženske reproduktivne organe.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: Testovi koje nudi uBiome omogućavaju pacijentima uvid u informacije koje se ne mogu dobiti nijednim drugim testom na tržištu,“ kaže Scotti, dodajući da novo područje nauke o mikrobiomima ima revolucionarne implikacije po zdravlje, ishranu, kozmetiku i poljoprivredu te da uBiome vode neki od top stručnjaka u tom području. 

 

Celmatix: Personalizovani medicinski priručnik za žene

guild-education-college-degrees-for-more-working-americans

Naziv kompanije: Celmatix 

Predlagač: Kimmy Scotti/8VC

Veza: ne postoji, predlagač smatra da je ovo dobar startup projekat

Budžet: 47.1 miliona američkih dolara

Upotreba: Celmatix koristi informacije i genomiku da daje ženama preporuke za njihovo reproduktivno zdravlje. U januaru je Celmatix lansirao svoj prvi ikada genetički test za markere koji mogu voditi do smanjenja plodnosti.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: Celmatix se izdvaja po tome što rješava jedan veći problem: manjak pristupa personalizovanim uvidima u naše reproduktivno zdravlje,“ kaže Scotti.

 

ServiceTitan: Softver za unajmljivanje stručnjaka za razne poslove u kući

Naziv kompanije: ServiceTitan

Izvor kapitala: Michael Brown/Battery Ventures i Byron Deeter/Bessemer

Veza: investitori

Budžet: 99 miliona američkih dolara

Upotreba: ServiceTitan je mobilni, internet softver za unajmljivanje stručnjaka za obavljanje raznih poslova u kući poput vodoinstalatera, električara, servisera klima, grijanja itd.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Kompanije poput ServiceTitan-a, koje su usmjerene na radnike, obično zanatlije, koji svoje djelatnosti obavljaju izvan korporativnih ureda, dovest će do sljedećeg velikog vala u softverskim inovacijama,“ kaže Brown. „To je zato što ti radnici čine 60% radne snage ali još uvijek ne koriste najnovije uredske i kolaborativne tehnologije,“ dodaje on.

 

Crew: Aplikacije za radnike koji rade na satnicu

Naziv kompanije: Crew

Predlagač: Michael Brown/Battery Ventures

Veza: ne postoji, predlagač smatra da je ovo dobar startup projekat

Budžet: 24.9 miliona američkih dolara

Upotreba: Crew koriste milioni ljudi koji rade na satnicu i nemaju korporativnu email adresu.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Crew je platforma za komunikaciju i slanje poruka za pokretne radnike, obično u često zapostavljenim industrijama kao što su izgradnja, rad na terenu, uslužne djelatnosti itd.,“ kaže Brown, dodajući da je poput aplikacije Slack ili WhatsApp, ali sa „posebnim opcijama kao što su pravljenje rasporeda i mijenjanje smjena.“

 

Vayyar: Pretvara pametne telefone u uređaje za 3D prikazivanje

Naziv kompanije: Vayyar

Izvor kapitala: Scott Tobin/Battery Ventures

Veza: investitor

Budžet: 34 miliona američkih dolara

Upotreba: Vayyar pravi senzore za 3D prikazivanje koji mogu „vidjeti“ kroz stvari, tečnosti i materijale. Njihova tehnologija koristi se pri skeniranju raka dojke, pri detektovanju curenja vode, pri kontrolisanju sigurnosti hrane itd.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Senzori koje proizvodi Vayyar mogu pretvoriti svaki mobilni telefon ili tabled u potpuni sistem za 3D prikazivanje. Njegovi senzori mogu brzo i lako 'gledati' kroz objekte, analizirati sastav materijala, i pratiti promjene i kretanja,“ kaže Tobin.

 

Keybase: Besplatna aplikacija za enkripciju komunikacije 

Naziv kompanije: Keybase

Predlagač: Scott Tobin/Battery Ventures

Veza: ne postoji, predlagač misli da je ovo sjajan startup

Budžet: 10.8 miliona američkih dolara

Upotreba: Keybase je besplatna aplikacija koja ljudima omogućava da vrše enkripciju poruka, razgovora i razmjene podataka između mobilnih telefona i kompjutera.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Pod vodstvom osnivača OkCupid i SparkNotes, Keybase se fokusira na omogućavanje pristupa kriptotehnologiji svima u svijetu,“ kaže Tobin.

 

Mira Labs: Kreirajte proširenu stvarnost putem svog pametnog telefona

Naziv kompanije: Mira Labs

Izvor kapitala: Cyan Banister/Founder’s Fund

Veza: investitor

Budžet: 2.5 miliona američkih dolara

Upotreba: Mira Labs proizvodi uređaje za kreiranje proširene stvarnosti i koristi moć vašeg pametnog telefona da 'vidi' i vrši interakciju sa holografskim prikazima izloženim u stvarnom svijetu.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Mira razvija jeftin uređaj, the Prism, koji koristi aplikaciju na vašem pametnom telefonu da stvara visokokvalitetan sadržaj u domenu proširene stvarnosti,“ kaže Banister.

 

Omni: Pohranite i iznajmite stvari koje ne koristite

Naziv kompanije: Omni

Predlagač: Cyan Baniste/Founder’s Fund

Veza: ne postoji, predlagač smatra da je ovo sjajan startup

Budžet: 14.8 miliona američkih dolara

Upotreba: Omni vam omogućava pristup skladištu za vaše stvari i omogućava vam da iznajmite svoje stvari drugima ili da pronađete stvari koje želite iznajmiti.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startupa: „Postoje mnoge kompanije koje nude rješenja za skladištenje, ali Omni je prvi koji će ustvari napraviti vaš socijalni grafikon. Možete posuditi i iznajmiti stvari na njihovom marketu. Lično sam pohranio preko 100 stvari,“ kaže Banister.

 

Zebra Medical Vision: Medicinski snimci pohranjeni na internetu

Naziv kompanije: Zebra Medical Vision

Izvor kapitala: John Medved/OurCrowd

Veza: investitor

Budžet: 20 miliona američkih dolara

Upotreba. Zebra koristi vještačku inteligenciju za pravljenje medicinskih skenova, pomažući da se svaki snimak pregleda dodatno s ciljem pronalaska stanja koja su možda prošla neprimijećeno. Zebra naplaćuje jedan dolar po snimku.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Zebra pruža podršku radiolozima sa svojom revolucionarnom vještačkom inteligencijom,“ kaže Medved. „Upravo su sklopili dogovor s kompanijom Google da nude medicinsko skeniranje na baz ivještačke inteligencije putem njihovog oblaka.“

 

OverOps: Izravni odgovori za programere

Naziv kompanije: OverOps (bivši naziv Takipi)

Predlagač: Jon Medved/OurCrowd

Veza: ne postoji, predlagač smatra da je ovo sjajan startup projekat

Budžet: 49.5 miliona američkih dolara

Upotreba: OverOps govori programerima kada i zašto njihovi kodovi ne uspijevaju te pomaže im sa utvrđivanjem i prioritetizitanjem problema na kojima trebaju raditi.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: sa servisom OverOps, „kompanije mogu dostavljati proizvode znatno brže i sa većim pouzdanjem, a programeri mogu provesti više vremena dostavljajući kodove umjesto popravljajući ih,“ kaže Medvedev.

 

Coda: Kreiranje nove vrste dokumenata

Naziv kompanije: Coda

Izvor kapitala: John Lily/Greylock 

Veza: investitor

Budžet: 60 miliona američkih dolara

Upotreba: Osnivači Coda-e su bivši zaposlenik YouTube-a i Microsoft-a Shishir Mehrotra te bivši zaposlenik Google-a Alex Deneui. Oni stvaraju novu vrstu dokumenta koji spaja fleksibilnost tekstualnog dokumenta sa svim mogućnostima proračunskih tablica i funkcijama aplikacije.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Došlo je do naglog porasta broja alata za kreiranje dokumenata, ali mi i dalje obavljamo većinu posla koristeći tehnologiju razvijenu prije dvije decenije. U ovom umreženom dobu potrebni su nam alati koji su otvoreni i kolaborativni – Coda je upravo to te dozvoljava timovima da stvaraju dokumente koji su jednako moćni kao i aplikacije,“ kaže Lily.

 

Sigma Computing: Krasni grafikoni. Bez programiranja.

Naziv kompanije: Sigma Computing

Predlagač: John Lily/Greylock 

Veza: ne postoji, predlagač smatra da je ovo sjajan startup projekat

Budžet: nepoznat

Upotreba: Sigma omogućava korisnicima uvid u njihove najveće baze podataka pohranjene na oblaku i omogućava im da jednostavno vrše analize i kreiraju grafikone – bez ikakvog programiranja.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Nije iznenađujuća činjenica da se dosta podataka prenosi na oblake. To je jako popularan trend koji se brzo razvija i to znači da ćemo morati iznaći nove pristupe vizualizaciji i manipulaciji tim podacima. Signim proizvod je fantastičan ekstenzija izgleda jako obećavajuće,“ kaže Lily.

 

Discord: Kako gejmeri komuniciraju

Naziv kompanije: Discord

Izvor kapitala: Josh Elman/Greylock, Cyan Banister/Founder's Fund

Veza: Elman je investitor. Banister je samo predlagač.

Budžet: 79.3 miliona američkih dolara

Upotreba: Discord je svestrana platforma za audio i tekstualnu komunikaciju između gejmera. Besplatna je, sigurna, i funkcioniše i na mobitelu i na kompjuteru.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Već dugo vremena nisam vidio projekat sa ovako brzim rastom,“ kaže Elman. „Ima više od 45 miliona registrovanih korisnika koji pošalji oko 200 miliona poruka dnevno. Svakog dana 9 miliona ljudi koristi Discord a platforma ima 1.1 milion novih korisnika svake sedmice. Svaki gejmer zna za Discord.“

„Discord je platforma za video i audio komunikaciju izmešu gejmera. Ukoliko igrate igre, ovo je način na koji možete komunicirati s prijateljima. Nema više Skype-a i tegoba,“ kaže Banister.

 

Gladly: Pametniji servis softver za klijente

Naziv kompanije: Gladly 

Izvor kapitala: Jerry Chen/Greylock

Veza: investitor

Budžet: 63 miliona američkih dolara

Upotreba: Gladly je servis softver za klijente koji prepoznaje klijenta po glasu, emailu, SMS-u, razgovoru, i društvenim mrežama.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Gladly objedinjuje telefonske razgovore, email, SMS, i Facebook Messenger tako da agenti imaju pristup kompletnoj historiji klijenta. Ove godine Gladly je pridobio JetBlue kao klijenta, s ciljem unaprijeđenja jednog od najvećih problema kod putovanja – klijent servis aviokompanija,“ kaže Chen.

 

Frame.IO: Radite zajedno putem videa u privatnosti prije objavljivanja

Naziv kompanije: Frame.IO

Predlagač: Jerry Chen/Greylock

Veza: ne postoji, predlagač smatra da je ovo sjajan startup

Budžet: 32.2 miliona američkih dolara

Upotreba: Frame.io omogućava kompanijama da učitaju videe i druge sadržaje u fazi razvoja na jedan privatni radni prostor na kojem timovi i klijenti mogu sarađivati. 

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Oni donose saradnju na polju stvaranja i uređivanja video sadržaja. Budući da video sadržaji postaju sve važniji na telefonima i prenosnim uređajima, od esencijalne važnosti je stvaranje timskog radnog okruženja,“ kaže Chen.

 

Kryon Systems: Radna snaga u vidu softverskih robota

Naziv kompanije: Kryon Systems

Predlagač: Yoav Tzruya/JVP

Veza: ne postoji, predlagač smatra da je ovo sjajan startup

Budžet: 13 miliona američkih dolara

Upotreba: Kryon Systems nudi softverske robote koji posjeduju vještačku inteligenciju te automatizuju svakodnevne softverske ili online zadatke.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Kryon nudi zaista jedinstveno rješenje koje čini interakciju između ljudske i virtualne radne snage besprijekornom i efikasnom. Industrija automatike je ogromno tržište i Kryon System ima sve predispozicije da procvjeta u 2018. godini,“ kaže Tzruya.

 

Secret Double Octopus: Nema više šifri

Naziv kompanije: Secret Double Octopus

Izvor kapitala: Yoav Tzruya/JVP

Veza: investitor

Budžet: 7.5 miliona američkih dolara

Upotreba: Secret Double Octopus je kompanija koja stoji iza Octopus Authenticator softvera koji nudi sigurno prijavljivanje bez korištenja šifre.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: Problemi sa šiframa, zaboravljanjem šifri, kreiranjem sigurnih šifri, hakirane šifre, „sve je to dio prošlosti sa Secret Double Octopus softverom,“ kaže Tzruya, „i to je način da kompanije uštede novac.“

 

Pymetrics: Upotreba neuroznanosti pri zapošljavanju ljudi i za izbjegavanje nesvjesne pristranosti

Naziv kompanije: Pymetrics

Izvor kapitala: Susan Lyne/BBG ventures

Veza: investitor

Budžet: 16.3 miliona američkih dolara

Upotreba: Osnovan od strane doktoranada Harvarda i MIT-a, Ohymetrics koristi igre zasnovane na neuroznanosti i na taj način pomaže kompanijama pri zapošljavanju, unajmljivanju i zadržavanju talenata dok u isto vrijeme eliminira mogućnost nesvjesne pristranosti u toku procesa.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Dok kompanije širom svijeta počinju shvatati da inkluzivno radno okruženje donosi bolje rezultate, Pymetrics koristi vještačku inteligenciju za izjednačavanje izgleda za veliki broj različitih kandidata,“ kaže Lyne.

 

Accompany: Stvarne informacije o svakoj osobi koju srećete na poslu

accompany-delivering-rich-real-time-intel-on-every-person-youll-encounter-at-work

Naziv kompanije: Accompany

Predlagač: Susan Lyne/BBG ventures

Veza: ne postoji, predlagač smatra da je ovo sjajan startup

Budžet: 40.6 miliona američkih dolara

Upotreba: Accompany, kompanija koju je osnovala bivša voditeljica Google Analytics-a Amy Chang, pretražuje javno dostupne informacije i sastavlja profile za preko 300 miliona ljudi. Potom koristi vještačku inteligenciju da predloži osobu koja vam je u tom trenutku od najveće važnosti.

Zašto se predviđa uspjeh ovog startup projekta: „Opsjednuta sam Accompany kompanijom. Totalno su izmijenili moj radni dan tako što me opskrbljuju vrijednim, stvarnim informacijama o svim ljudima koje ću sresti taj dan,“ kaže Lyne. „Više nema potrebe da tokom vožnje u taksiju bezumno pretražujem Google u potrazi za informacijama o osobi s kojom se trebam sastati! Voljela bih da sam investitor, ali ipak ostajem samo jedan veliki fan.“
 

 

 

 

Ne propustite