PRIJEDLOG IFTARA ZA 4. DAN POSTA: Salata od piletine, sarajevski sahan i kompot od jabuka i suhih šljiva
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.
Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:
Predjelo: Salata od piletine
Sastojci (za jednu osobu): 60 g piletine na žaru, nekoliko listova zelene salate, 1 paradajz (nasjeckan), 1 mala zelena babura paprika (nasjeckana), 1 srednja mrkva (nasjeckana), 3 kašičice dressinga po volji, 1 kašičica ribanog parmezana, 1 kašičica lanenog ulja
Priprema: Nasjeckajte piletinu na male komadiće. Izmješajte sve sastojke zajedno i stavite u frižider da se ohladi. Jesti sa integralnim hljebom ili samo.
Glavno jelo: Sarajevski sahan
Sastojci: 500 gr faširanog mesa, 1 čaša skuhane riže, 1 kriška hljeba namočenog u mlijeko, 1 jaje, 2 supene kašike isjeckanog peršuna i mrkve, mješavina začina, malo soli, malo bibera, 1 mala kašičica mljevene paprike, 1 kašika paradajz sosa, 1 goveđa kocka, 700 ml vode, 8 paprika, 4 paradajza, 2 tikvice, 20 listova japraka, 2 velike mrkve, cijeli listovi peršuna
Priprema: Tikvice izrežite na tri dijela pa izdubite. Paradajzu odrežite vrh i isto ga izdubite. Paprike očistite od petiljki i sjemenki. Mrkvu izrežite na kriškice. Japrak malo prokuhajte u kipućoj vodi. U posebnu posudu stavite faširano meso, jaje, hljeb kojeg smo ocijedili od mlijeka, rižu, peršun i mrkvu, mješavinu začina, so, biber i mljevenu papriku. U šerpu naspite 700 ml vode i prokuhajte u njoj goveđu kocku. U drugoj šerpi na malo maslaca propržite kašiku paradajz pirea i malu kašičicu mljevene paprike, a onda zalijte goveđim temeljcem. Punite povrće filom od mesa i redajte u dublju tepsiju sa poklopcem. Mrkvu izrezanu na kriške stavite uzduž. Pecite u zagrijanoj rerni oko 50 minuta na 250 stepeni. Nakon 15 minuta pečenja, dodajte temeljac.
Desert: Kompot od jabuka i suhih šljiva
Sastojci: 2-3 jabuke,10-15 komada suhih šljiva, 1 vanilin šećer, smeđi šećer po želji, malo cimeta po želji, 1 kašika meda, korica od 1 narandže, korica od 1 limuna, 1 kašika soka narandže, 1 kašika soka limuna
Priprema: Jabuke izrezati na kockice, zajedno s korom, (ako netko ne voli ne mora), staviti kuhati jabuke sa šećerom 15 minuta, zatim dodati šljive, limun, narandžu, med, cimet, sok od limuna i narandže i kuhati jos 5 minuta. Narandža i limun (korice) daju divnu aromu, a kompot se po želji može napraviti I samo od suhih šljiva.