PRIJEDLOG IFTARA ZA 3. DAN POSTA: Merdžimek, pogače i slatka sarma

Ramazan
PRIJEDLOG IFTARA ZA 3. DAN POSTA: Merdžimek, pogače i slatka sarma
.

Za današnji iftarski meni portal Novi.ba vam donosi sljedeće prijedloge: 

Predjelo: Merdžimek čorba

368729-550x330

Sastav: 1 glavica crvenog luka, 1 kašika paradajz-pirea, 1 čaša  crvene leće, 1 krompir srednja veličina, 1 kašika maslac ili ulje, 1 bokal vode, malo nane

Priprema: Sitno isjeckan luk propržiti na maslacu/ulju. Kad dobije zlatnožutu boju, dodati paradajz-pire i promiješati. Zatim dodati i prethodno narendan krompir te crvenu leću i sve promiješati. Vodu, nanu i so, po želji, dodati i kuhati oko 40 minuta. Nakon kuhanja čorbu izblendati, servirati i poslužiti toplu.

 

Glavno jelo: Turske pogačice sa faširanim mesom

turske-pogacice

Sastav: Tijesto: 600 g brašna, 40 g  svježeg kvasca, 300 ml mlijeko, 50 ml ulja, so    
Fil: 350 g faširanog junećeg mesa, 1 glavica crnog luka, 1 svježa paprika, 1 paradajz, peršun, so, vegeta, paprika, biber, 50 ml ulja

Priprema: Rastopiti kvasac u malo mlijeka. U preostalo dodati ugrijano, toplo mlijeko. Zamijesiti tijesto sa svim sastojcima. Mjesite dok ne dobije srednju mekoću, po potrebi dodati jos malo brašna. Ostaviti da odstoji 1 sat. Za fil, sitno isjeckati luk, papriku i paradajz i dodati u faširano meso. Dodati začine i mjesiti smjesu rukom 2 min.  Od tijesta napravito 12 kolačića.  

Svaki kolačić pobrašnite i razvaljati valjkom na veličine jedne prosječne pizze. Stavljajte po jednu supenu kašiku fila preko pola tijesta. Preklopiti sa drugom polom i krajeve malo zavrnuti. U većoj tavi rastopite malo putera sa malo ulja. Pržite po 2 pogače u tavi sa obje strane. Ostaviti na kuhinjski papir, da upiju masnoću.

 

Desert: Sultanova slatka sarma

maxresdefault

Sastav: Za puding: 1 l  mlijeka, 2 kašike kaka, 1,5 fildžan  nišeste/ gustina, 1 fildžan brašna, 1 čaša šećera, 1 vanilin šećer, 50 g margarin, kokos, 1 čaša mlijeka, 1 šlag krema za kolače

Priprema: Zagrijati 1 litar mlijeka a zatim uz miješanje dodati, kakao, brašno, nišestu i šećer. Kada puding provrije maknuti sa vatre i dodati vanilin šećer i margarin. Miješati dok se margarin ne istopi. Tepsiju posuti kokosom ( što više to bolje ) da se ne vidi dno tepsije a zatim preliti pudingom. Ostaviti u frižider 30 minuta. Šlag kremu izmutiti sa mlijekom i kada izvadite kolač iz frižidera premazati šlag kremom. Ponovo vratiti u frižider na 1 sat. Rezati na pravougaonike i nožem polahko urolati.

Ne propustite