10 fantastičnih koristi soli koje mogu pomoći vašem tijelu, kao i u domaćinstvu

Zanimljivosti
10 fantastičnih koristi soli koje mogu pomoći vašem tijelu, kao i u domaćinstvu
.

Prvi znakovi proizvodnje soli su se pojavili prije 4.000 - 5.000 godina. Otada, sol je bila vrlo važan dio našeg svakodnevnog života. Ljudi su došli do mnogo načina da iskoriste ovaj dragocjeni mineral umjesto da ga jedu. Na primjer, pravilna sol može učiniti jednostavnijim način čišćenja.

Ovo su najučinkovitiji način korištenja soli za čišćenje vašeg doma.

10. Uklonite masnoću iz lonaca i posuda.

sa

Molimo, prijavite se ili se napiši vatra

Uzmite 1 čašu soli i stavite je na masnu površinu posude. Zatim uzmite jednostavni kuhinjski ručnik i protrljajte prljave mrlje dok ne budu čiste. Konačno, operite tavu onako kako biste to obično učinili.

9. Uklonite mrlje s drvene ploče za rezanje.

sa1

Molimo, prijavite se ili se napiši vatra

Pospite malo soli na prljavu drvenu površinu i protrljajte ga polovicom limuna. Neka drvo apsorbira smjesu i zatim opere pločom s vodom iz slavine.

8. Uklonite obojene ostatke iz vaze.

 

sa2

Jednostavno možete ukloniti zelenkastu kapljicu iz vaze s redovitom soli. Napravite koncentriranu otopinu soli i ulijte u vazu. Tresti ga dobro i operite vazu vodom iz slavine i sapunom.

7. Izradite kućni piling.

sa3

Molimo, prijavite se ili se registrirajte

Kako bi se pročistili, uzmite malo soli i maslaca (omjer 1: 2), pomiješajte ih i stavite ga na lice kružnim pokretima. Bolje je malo zagrijati maslac u početku da se zagrije. Na kraju postupka, operite lice i stavite redovitu hidratantnu kremu na.

6. Zaštitite sir od pljesni.

 

sa4

Da biste zaštitili svoj sir od stvrdnjavanja i plijesni, umotajte ga u komad tkanine natopljenom slanom vodom. Na taj način produžit ćete rok trajanja sira za još nekoliko dana.

5. Očistite fuge

 

sa5

Pomiješajte 1/2 čašu soli s 1 galonom tople vode i dodajte deterdžent. Operite cijelu površinu s ovim rješenjem, obraćajući najveću pozornost na fuge jer je to najviše prljavština.

4. Napravite kupku za stopalo.

sa6

Da biste napravili takvu kupku, trebate 1-2 čaše soli u malom spremniku gdje ćete imati postupak. Zatim dodajte toplom vodom i držite noge u otopini sve dok se voda ne ohladi.

3. Uklonite mrlje od čaja i kafe iz šalica.

 

sa7

Uzmi 1 žlica soli i 1 žličicu octa, pomiješajte ih i stavite otopinu u čašu s mrljama od čaja ili kafe. Pričekajte nekoliko sati i zatim isprati jela kao i obično.

2. Riješite se gorkog okusa kafe.

 

sa8

Da bi vam kafa bila još bolja i da se riješi gorakog okusa, stručnjaci preporučuju da dodaju samo malo prstohvat soli na piće.

1. Izbijelite jastuke.

 

sa9

Jastučići koji postaju žuti tokom vremena mogu biti izbijeljeni na vrlo jednostavan način. Pomiješajte 1 žlica sol i 1/4 čašice sode. Stavite smjesu u zdjelu s kipućom vodom i zadržite žutu tkaninu u toj otopini jedan sat održavajući temperaturu vode konstantnom.

Imate li svoje načine korištenja soli za čišćenje vašeg doma? Podijelite ih s nama!

Novi.ba

Ne propustite