Uživajte u jagodama: Evo zašto ovu nevjerovatnu voćku trebamo maksimalno iskoristiti!

Zanimljivosti
Uživajte u jagodama: Evo zašto ovu nevjerovatnu voćku trebamo maksimalno iskoristiti!
.

Jagode sadrži mnoštvo vitamina C i A, vlakna, željezo i folnu kiselinu, koja je neophodna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću. Ljekovita svojstva jagode (lat. Fragaria) poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za liječenje se mogu koristiti korijen i lišće jagode.Izuzetno su bogate hranljivim materijama.

j1

Čak se mogu nazvati „superhranom“, koja ni po čemu ne zaostaje za egzotičnim proizvodima koji se tako nazivaju (uglavnom iz komercijalnih razloga). Bogate su biljnim vlaknima, kalijumom, folnom kiselinom. 

Istraživanje u koje je bilo uklljučilo više od 124,000 zdravstvenih radnika, utvrdilo je da su se učesnici koji su konzumirali najviše flavonoida najmanje ugojili tokom vremena. To nije jedino istraživanje, ima ih više koje govore slično. A jagoda je odličan izvor flavonoida, i još niskokalorična.

j5

Pomažu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Nekoliko istraživanja je ukazalo da konzumacija jagoda smanjuje rizik od srčanog napada i šloga. Istraživači veruju da kombinacija vitamina C, folata, kalijuma i flavonoida doprinosi da jagode snižavaju LDL holesterol, smanjuju upale i doprinose sniženju krvnog pritiska. Jedno istraživanje, koje je pratilo žene srednje dobi, utvrdilo je da su one koje su jele bar tri porcije jagoda sedmično smanjile rizik od srčanog napada za više od 30%.

j6

Pomažu u sniženju nivoa šećera u krvi. Istraživanja su ukazala sljedeće: ako se jagode pojedu prije obroka bogatog šećerima, one ublažavaju reakciju organizma na šećer iz hrane, tj. šećer ne skače naglo. Smatra se da je to jedan od glavnih načina na koji jagode mogu da smanje rizik od insulinske rezistencije, kao i dijabetesa tip 2.

j2

Zdrave za mozak.  Brojna proučavanja, obavljena na životinjama, pokazala su sljedeće: kada im se u ishranu dodaju jagode, poboljšava im se orijentacija u prostoru, pamćenje i poimanje. Neka istražianja su čak izdvojila određene flavonoide iz jagode koji mogu da pomognu da se spreči opadanje pamćenja. U svakm slučaju, više istraživanja ukazuju da jagode mogu da smanje rizik od slabljenja pamćenja povezanog sa starenjem.

j3

Pokrivene su stotinama sjemenki. Sitne tačkice kojima su jagode pokrivene su u stvari sjemenke – jagoda je jedino voće koje ima sjemenke spolja. Svaka pojedinačna jagoda sadrži oko 200 sjemenki, koje su takođe izvor korisnih biljnih vlakana.

j

Najbolje se čuvaju sa lišćem. Jagode će se najbolje očuvati ako im ne uklonite zelenu peteljku i listiće prije nego što ih stavite u frižider. Otkinite ih neposredno prije nego što operete jagode da biste ih pojeli. Prije nego što ostavite jagode u frižider, proberite i izbacite primjerke koji su počeli da plesnive ili trule, kako ne bi uticali na ostale.

Ne propustite