NEPRAVEDNO SMO JE ZANEMARILI: Ovo su nevjerovatne dobrobiti u samo jednoj stabljici

Zdrav život
NEPRAVEDNO SMO JE ZANEMARILI: Ovo su nevjerovatne dobrobiti u samo jednoj stabljici
.

Celer sadrži sve vitamine B kompleksa, vitamin C, vitamin A, vitamin E, minerale, kalcij, natrij, alkaloid apiin, asparagin, eterična ulja.

Osim poznatih antioksidanata poput C vitamina, celer sadrži i mnoge druge ljekovite spojeve koji štite od oštećenja stanica, krvnih žila i unutarnjih organa.

c

Posebno treba istaknuti vitamin K koji je bitan za zgrušavanje krvi, zdravlje kostiju i krvnih žila te stvaranje energije.

Jedna jedina staljika celera je prepuna nutrijenata. Uglavnom se sastoji od vode (95%), a sadrži vitamine A, C, K i neke vitamine B kao kalcijum, magnezijum, fosfor, folnu kiselinu, kalijum i vlakna. Osim toga, prirodno je siromašan kalorijama, ugljenim hidratima, mastima i holesterolom.

Ovo je 10 nevjerovatnih zdravstvenih dobrobiti u jednoj stabljici celera:
 

Pomaže smanjenju viška kilograma

cc
Po američkom odjeljenju za agrikulturu 1 stabljika celera sadrži samo 10 kalorija. Nizak unos kalorija sasvim sigurno potpomaže gubitak tjelesne mase. Međutim, prava tajna njegove moći kod mršavljenja leži u sadržaju njegovih vlakana. Vlakna u celeru se šire u vašem probavnom sistemu, i tako se vaš želudac sporije prazni. Dakle, celer produžava osjećaj sitosti i spriječava napade gladi. Budući da sadrži 95% vode, drži tijelo hidriranim.

Po istraživanju iz 2015. godine objavljenom u Međunarodnim medicinskim novinama, grupa žena (35 do 45 godina starosti) koja je redovno praktikovala pilates i konzumirala dodatke sa celerom 8 nedjelja, potvrdila je značajno smanjenje masnih naslaga.

c1

Poboljšava varenje
Visok sadržaj vode u celeru poveća količinu tečnosti u našem tijelu koja pomaže razgradnju hrane za apsorpciju hranljivih materija. Ona takođe pomaže da hrana lakše prođe kroz digestivni trakt i omekšava stolicu, čime se spriječava zatvor.

Celer je divna kombinacija rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Nerastvorljiva vlakna povećaju veličinu vaše stolice. Budući da je veći izmet lakše eliminisati, to smanjuje zatvor. Rastvorljiva vlakna, s druge strane, ostaju u vašem probavnom traktu i regulišu varenje.

Istraživanje iz 2014. godine objavljeno u „Hrana i funkcija“ beleži da dijetalna vlakna poput celera pomažu varenju lipida (molekule koje sadrže masti) u probavnom traktu.

Studija iz 2010. godine objavljena u „Farmaceutskoj biologiji“ otkriva da pacovi koji su jeli celer imaju manje šanse za čir želuca i bolje zaštićenu želudačnu ovojnicu.

Napomena: Ukoliko pojedete previše sirovog celera, možete dobiti proliv. Takođe ne jedite sirovi celer kada imate proliv, ali možete piti sok od celera ili jesti supu.

c5

Smanjuje upale
Čak i jedna stabljika celera ima nevjerovatna protivupalna svojstva. Sadrži biljni metabolit koji  se zove apigenin i deluje na smanjenje upale.

Studija objavljena 2007. godine u „Arhivi farmakoloških istraživanja“ obrazložila je antiinflamatorni i terapijski učinak Apigenin kod upalnih bolesti kao što je artritis.

Nadalje celer sadrži spoj nazvan COKS-2 inhibitor koji pomaže u proizvodnji kortizona – hormona koji smanjuje bolne upale u tijelu.

Celerovo diuretsko djelovanje takođe pomaže ukloniti kristale mokraćne kiseline koje nastaju oko zglobova, što uzrokuje bol i nelagodnost.

Dakle, konzumiranje celera može pružiti olakšanje od upalnih problema poput bolnog artritisa, boli u mišićima, upalnih bolesti crijeva, i bolova u zglobovima. Njegova protivupalna svojstva pomažu u smanjivanju akni.

c2

Smanjuje visoki krvni pritisak
Redovni unos kalijuma u smanjivanju krvnog pritiska regulišući nivo natrijuma u telu. Celer je dobar izvor kalijuma.

Studija iz 2013. godine objavljena u BMJ pokazuje da povećan unos kalijuma smanjuje krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom i nema negativan uticaj na koncentraciju lipida u krvi, koncentraciju kateholamina ili funkciju bubrega kod odraslih.

Osim toga, celer sadrži hemijsko jedinjenje zvan ftalid koji opušta mišiće arterija koje dovode krv u srce, što omogućava opušteniji krvotok. Time se značajno smanjuje krvni pritisak.

c3

Smanjuje loš holesterol
Budući da je bogat vlaknima, celer smanjuje loš holesterol poznat kao lipoprotein niske gustine (LDL) u telu. Vlakna skupljaju čestice holesterola u probavnom traktu čime spriječavaju apsorpciju holesterola u krvotok.

Studija iz 1990.godine objavljena u časopisu „Novine o poljoprivrednoj i prehrambenoj hemiji“ istakla je pozitivan efekat vlakana koncentrisanih od celera, paštrnjaka i repe na crevne funkcije, serumski holesterol i odgovor glukoze u krvi kod pacova.

Nadalje, hemijski spoj ftalid u celeru smanjuje nivo holesterola. Studija iz 2011. godine objavljena u „Farmakognozija magazinu“ napominje da holesterol hranjenih pacova značajno padne kad im se dodaju u ishranu celera, cikorija i ječam u trajanju od 4 nedjelje.

Konzumiranje čak i od 1 do 2 stabljike celera dnevno može smanjiti loš holesterol i njegove moguće loše posljedice po zdravlje.

c4

Celer ima alkalizirajući učinak
Normalna Ph vrijednost naše krvi može preći u kiselu zbog stresa, kisele ishrane ili zbog priliva toksina u našem tijelu. Telo kompenzuje kiselo preopterećenje pomoću alkalnih minerala. Nedostatak tih minerala dovodi do kiselih nakupina u ćelijama, što uzrokuje smanjenje energije, kiselost, umor i stres.

Celer je nevjerovatan izvor esencijalnih minerala poput kalijuma. Dnevna konzumacija celera može uspostaviti normalnu ph vrijednost tijela, osloboditi energiju u našem tijelu i revitalizirati imuni sistem.

Osim toga, povećanje kiselosti u urinu može dovesti do bubrežnih kamenaca i drugih infekcija bešike. Dakle, zamjena visoko kiselih namirnica poput mesa i mliječnih proizvoda sa redovnim unosom celera može održati normalan nivo tjelesne kiseline.

Drži tijelo hidriranim
Pravilna hidratacija je važna za vaše cjelokupno zdravlje. Svaka ćelija u vašem tijelu treba vodu, zajedno sa kiseonikom, da funkcioniše ispravno. To što celer čini 95% vode može igrati ključnu ulogu u spriječavanju dehidracije koja može uzrokovati umor, žeđ, manje mokrenje, suhu kožu, glavobolju, zatvor, grčeve u mišićima i vrtoglavicu. Dobro hidratizirano tijelo ima sjajnu kožu, zdravu kosu i organe koji pravilno funkcionisanju. Nadalje, kalijum u celeru reguliše tjelesne tečnosti i stimuliše proizvodnju urina i time pomaže tijelu da se oslobodi štetnih toksina. Koristite celer kao zdravu grickalicu, posebno tokom toplih ljetnjih mjeseci, da spriječite dehidraciju.

Poboljšava i štiti vaš vid
Stabljika celera dnevno će vam dati dovoljno vitamina A da bi vaš vid bio oštar i dugotrajan. Mrežnjače naših očiju trebaju vitamin A za obradu slika i slanje tih slika u mozak. To je, jednostavno rečeno, kako vidimo svaki dan. Nedostatak vitamina A može ubrzati gubitak vida uzrokovan slabljenjem mrežnjače s vremenom.

Celer takođe sadrži lutein i zeaksantin – antioksidanse koji ima u izobilju i u zelenom lisnatom povrću, a štite od štetnih sunčevih ultraljubičastih (UV) zraka. Za zaštitu vida je najbolje jesti sirovi celer, jer kuhani celer gubi ove antioksidanse.

c6

Spriječava gubitak pamćenja
Nedavna istraživanja su bacila novo svjetlo na učinke redovne konzumacije celera kod spriječavanja gubitka pamćenja. Naše moždane ćelije vremenom pate od upala, što uzrokuje degeneraciju i smanjenu mentalnu sposobnost.

Studija iz 2010. godine objavljena u časopisu o ishrani ističe da ishrana bogata biljnim spojem luteolin smanjuje mogućnost upala moždanih ćelija i problema povezanih sa pamćenjem, jer blokira oslobađanje upalnih molekula u mozgu. Luteoin je supstanca koja se u prirodi nalazi u celeru. Nadalje, hemikalija ftalid koja se nalazi u celeru takođe osigurava dobrobiti za mentalno zdravlje. Počnite jesti celer svakodnevno da održite mozak zdravim i spriječite bolesti kao što je Alchajmerova bolest.

Bori se protiv raka
Ako treba još koji razlog da uključite celer u svoju dnevnu ishranu, ovdje je još jedan koji ne možete ignorisati.

Studija objavljena u novinama „Hrana i hemijska toksikologija“ 2013.godine pokazuje da su prehrambeni flavonoidi apigenin ili luteoin, prisutni u celeru, efikasni u ubijanju ljudskih ćelija raka pankreasa.

U 2011.godini na univerzitetu u Misuriju proučavan je učinak apigenina kod žena sa rakom dojke i ustanovila se njegova uloga u blokiranju napretka tog raka. Dakle, samo jedna stabljika celera dnevno može vas spasiti od raka.

 

Ne propustite