LJEKOVITI CVJETOVI BAZGE: Recept za domaći sirup ima protuupalno dejstvo, olakšava iskašljavanje
Bazga cvjeta u maju i trenutno je u punom cvatu i bilo bi dobro da je iskoristite na najbolji i najzdraviji način.
Beru se samo potpuno rascvjetani cvjetovi sa žutim prahom. Neophodno je da pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite onečišćeni grm.
Bazga ima diuretička, laksativna i protuupalna svojstva. Grčki liječnici koristili su bazgu kao diuretik, kod ženskih bolesti, ali i kod nečiste kože. Od srednjeg vijeka bazgina se ljekovita svojstva koriste za poticanje znojenja i olakšavanje iskašljavanja.
Morate probati ovaj sirup od bazge obogaćen koprivom. Recept koji donosimo je mjera za otprilike 4 l sirupa bazge s koprivom, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama.
SASTOJCI ZA SIRUP OD BAZGE S KOPRIVOM
- 15 cvjetova bazge
- 15 stapki koprive
- 3 l vode
- 4 dkg limunske kiseline
- 2 limuna i 1 grejp
- 3 kg šećera
PRIPREMA:
1. Potopite cvjetove bazge i koprivu u vodi s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom te iscijeđenim grejpom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
3. Nakon 48 sati sirup je spreman za skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.
Probajte i ovaj recept za sirup od bazge:
Ovo je mjera za otprilike 4 litre sirupa. Ako želite više ili manje, prilagodite omjere svojim potrebama. To znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti neprskanih.
SASTOJCI:
- 30 cvjetova bazge
- 3 l vode
- 4 dag limunske kiseline
- 3 limuna
- 3 kg šećera
PRIPREMA:
1. Potopite cvjetove bazge u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.
Uživajte u ovim receptima i iskoritite bazgu na najzdraviji način.