Senat odobrio imenovanje Gine Haspel za šeficu CIA-e uprkos njenoj ulozi u programima mučenja

Svijet
Senat odobrio imenovanje Gine Haspel  za šeficu CIA-e uprkos njenoj ulozi u programima mučenja
.

Bez obzira na spornu ulogu u programima mučenja, danas je odbor američkog Senata odobrio imenovanje Gine Haspel koju je Donald Trump izabrao na dužnost ravnateljice CIA-e, što je važan korak prema konačnom glasovanju u gornjem domu Kongresa.
 
Naime, šezdesetjednogodišnja Haspel, koja je 33 godine radila u američkoj obavještajnoj agenciji, "najkvalificiranija je osoba koju je predsjednik mogao izabrati na čelno mjesto CIA-e i najprikladnija kandidatkinja u povijesti agencije", rekao je u priopćenju predsjednik obavještajnog senatskog odbora Richard Burr.
 
CIA se više neće služiti tehnikama nasilnog ispitivanja uvedenima nakon 11. setembra koje se smatraju mučenjem, čak ni ako to naredi predsjednik, zajamčila je u 9. maja u Kongresu Gina Haspel.
  
"Bezrezervno vam jamčim da pod mojim vodstvom CIA neće ponovo primjenjivati program ispitivanja i zatvaranja pod pritiskom", rekla je Haspel tada pred senatskim odborom. 
 
Tokom tih ispitivanja primjenjivane su simulacije utapanja ("waterboarding"), a riječ je o tehnici koja je prema vojnoj doktrini nezakonita, ali su je dopustile najviše pravosudne instance i tadašnji predsjednik George W. Bush.
 
 
Nasilne metode ispitivanja zabranio je Bushov nasljednik Barack Obama.
 
"Moj moralni kodeks je čvrst. Neću dozvoliti CIA-i nastavak aktivnosti koje držim nemoralnim, iako su tehnički zakonite", tvrdila je Haspel kada ju je jedan senator pitao bi li poslušala predsjednikovu naredbu da ih upotrijebi. 

Ne propustite