Uštedite struju i čuvajte svoje zdravlje: EVO KAKO DA SE RASHLADITE BEZ KLIMA UREĐAJA

Zanimljivosti
Uštedite struju i čuvajte svoje zdravlje: EVO KAKO DA SE RASHLADITE BEZ KLIMA UREĐAJA
.

Živite li u gradu, ljetne vrućine možda će Vam ponajviše problema zadavati kada je vrijeme za spavanje. Iako je vani već odavno mrak i temperatura je ugodna, u Vašem stanu ona nikako da se spusti. Mnogi će poseći za klima uređajima, dok će ostali tražiti druge načine kako se rashladiti i pokušati zaspati.

z7

Želite da hlađenje klima uređajem zamijenite nečim drugim i time uštedite novac, ne morate se patiti u pregrijanom prostoru u vašemu domu. Imate li neki zaboravljeni ventilator, uz nekoliko rekvizita možete povećati njegovu sposobnost hlađenja. Uštedite struju i sačuvajte svoje zdravlje ovog ljeta! Dakle, svoj dom možete da ohladite i bez klima uređaja.

Izolujete svoj dom i ne dozvolite prodor toplog zraka

z

Osnovna stvar koju možete da uradite kako biste zadržali nižu temperaturu u stanu i bez klima uređaja, jeste da što više sunčevog svijetla i toplote zadržite van stana. Tokom dana držite prozore zatvorene, navucite roletne i draperije, posebno na južnoj i zapadnoj strani doma. Ako imate trem ispred kuće, zasjenčite ga velikim plastičnim ili zastorima od bambusa, kako biste spriječili prodor sunčevih zraka.

Prozori

z1

Stavite bijele ili svijetle zastore na prozore kako bi odbijali svjetlost. Takođe, možete da stavite reflektujuća stakla na prozore da biste smanjili količinu svjetlosti koja ulazi u dom.

Koristite ventilator

z2

Kretanje vazduha = hladniji vazduh. Noću, postvite ventilator na prozor, tako da ubacuje unutra što više hladnog vazduha. Ventilatori na plafonu su takođe korisni. Čak i povjetarac od 1,5km na sat može da učini da se osjetite kao da je tri-četiri stepena hladnije.

Kako da ventilator pretvorite u klima uređaj

z3

Još jedan lak način da rashladite vazduh u domu bez klima uređaja jeste da stavite činiju sa ledom ili flašu zamrznute vode ispred jednog ili više ventilatora.

Ovi uređaji podiže temperaturu u stanu

 

Ako niste kod kuće tokom dana, isključite što više električnih aparata. Ako veći dio dana provodite u kući, pokušajte da koristite električne uređaje samo tokom najhladnijeg dijela dana.
Zamijenite klasične sijalice fluorescentnim sijalicama koje su hladnije. Isključujte svijetlo kad god vam nije potrebno.

Vlažnost vazduha

Vlažnost vazduha čini prostor toplijim. Perite veš rano ujutro ili kasno uveče. Tuširajte se i kupajte tokom najhladnijeg dijela dana. Koristite ventilaciju u kupatilu i kuhinji.

Izolujte potkrovlje

p

Dobro izolovano potkrovlje, uz korišćenje ventilatora, najbolji je način da izbacite toplotu iz doma.

Dvorište

z6
Ako imate kuću sa dvorištem, posadite listopadno drveće i žbunje i napravite hladnjake na južnoj i zapadnoj strani kuće. Nemojte u blizinu kuće da stavljate kamenje, cement ili asfalt, koji upijaju toplotu.

Ne propustite