PRIJEDLOG IFTARA ZA 1. DAN POSTA: Napravite ukusnu piletinu sa šampinjonima

Aktuelno
PRIJEDLOG IFTARA ZA 1. DAN POSTA: Napravite ukusnu piletinu sa šampinjonima
.

Za današnji iftarski meni Novi.ba donosi sljedeće prijedloge: 

Predjelo: Salata Fantazija

Sastojci: Za salatu: 150 g zelene salate, 1 paprika, 2 mlada luka, 1 krastavac, 2 paradajza, 2 rotkvice.

Za dressing: 100 ml vode, 1-2 kašike octa, 2 kašike ulja, 2 kašike vegete.

570e6f6e-9d88-4c72-9d05-6bfb0a0a0a6c-salad-690x480

Priprema: Zelenu salatu očistite i operite. Papriku očistite od sjemenki i narežite na trake. Krastavce očistite od sjemenki i narežite na ploške. Mladi luk narežite na kolutiće, a paradajz i rotkvice na ploške. Sve sastojke posložite u zdjelu ili na tanjir. Pomiješajte vegetu s vodom i octom te ostavite neka odstoji oko 15 minuta. Zatim umiješajte ulje i preljev (dressing) prelijte preko salate neposredno prije posluživanja.

 

Glavno jelo: Piletina sa šampinjonima

Sastojci: 400 g pilećeg filea, 1 kašika gustina, 200 g šampinjona, 50 ml ulja, 1 čehno bijelog luka, 1 kašičica nasjeckanog đumbira, 1 kašičica vegete, pola kašičice soli.

chicken-in-mushroom-gravy-3

Priprema: Meso narežite na tanke rezance i izmiješajte ga s gustinom. Očišćene šampinjone narežite na tanke listiće. Na vrućem ulju popecite meso i izvadite ga. Na istu masnoću dodajte šampinjone, pa i njih popecite. Meso vratite u posudu sa šampinjonima, dodajte nasjeckani bijeli luk, đumbir, vegetu, so i sve dobro promiješajte.

 

Desert: Krempita

Sastojci: 250 gr lisnatog tijesta, 2 l mlijeka, 2 x 170 g šećera, 2 vrećice vanilinog šećera, 2 kašike brašna, 200 g gustina, 7 jaja.

144281-shutterstock-389588914-ls

Priprema: Lisnato tijesto podijelite na dva dijela  i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na veličinu lima za pečenje. Svaku koru tijesta nabockajte vilicom, pa  prebacite na preokrenuti lim za pečenje.  Pecite 15 - 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Od ukupne količine mlijeka odvojite 3 dcl, ostatak stavite da zakuha. Žumanjcima dodajte 170 g šećera i vanilin šećer, izmiksajte u pjenastu smjesu. Postepeno dodajte mlijeko, a zatim brašno i gustin. Kada mlijeko zakuha, smanjite vatru, smjesu od žumanjaka lagano ulijevajte i dobro miješajte kuhačom da se ne stvore grudvice. Kad se krema zgusne, maknite je  sa šporeta i u tako vruću smjesu kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Snijeg od bjelanjka napravite tako da bjelanjcima dodate prstohvat soli, izmiksajte u čvrst snijeg i onda postepeno  dodajte 170 g šećera. U kalup u kojem ste pekli tijesto stavite koru lisnatog tijesta, na nju rasporedite vruću kremu i poklopite drugom korom tijesta. Kolač ohladiti preko noći, prije posluživanja obilno posuti šećerom u prahu.

Ne propustite