IZBACITE GA IZ SVOJE KUHINJE: Ovo su 4 vrste toksičnog posuđa koje obavezno trebate izbjegavati

Sve za dom
IZBACITE GA IZ SVOJE KUHINJE: Ovo su 4 vrste toksičnog posuđa koje obavezno trebate izbjegavati
.

Većina ljudi ovih dana je svijesna važnosti zdrave prehrane. Međutim, nisu svi svjesni da je pribor za jelo gotovo jednako važan kao i sama hrana. Čak i najzdravija dijeta može rezultirati zdravstvenim komplikacijama ako je vaše posuđe otrovno.

Ovo je najopasnije posuđe i pronašli smo sigurnije posuđe za upotrebu.

1. Teflon posuđe

 

p

Teflon je vjerovatno najveći počinitelj na ovom popisu - mnogi ljudi odabiru ovaj materijal koji ne sadrži štapiće jer je prikladan i sveprisutan. To je također najopasnije.

Ne-stick svojstva teflonskog posuđa postižu se premazom PTFE (politetrafluoroetilena), koji je plastični polimer koji počinje ispuštati toksine kada se zagrije iznad 572 stupnjeva celzijusa. Ti otrovni dimovi dovode do simptoma sličnih gripi zvanom polimerna groznica, neformalno poznata kao teflonska gripa. Oni nisu samo opasni za ljude, već su i fatalni pticama za kućne ljubimce, poput papiga.

Drugi kemijski spoj pronađen u teflonskim posuđem je PFOA (perfluoroktanoična kiselina), koja je povezana s nekoliko vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate i jajnika. Iako se vjeruje da je PFOA prisutan u Teflonovim proizvodima u tako malim količinama da ne predstavlja nikakav rizik za ljude, vrijedi napomenuti da se ona također nalazi u mnogim drugim svakodnevnim stvarima. Zato je najbolje ograničiti vaše izlaganje na njemu gdje god je to moguće.

Drugi premazani neprirodni posuđe može biti PTFE i PFOA-free (kao što je granit), ali je samo siguran za upotrebu dok je premaz netaknut. Premaz je tanak i čips lako. Jednom odrezani, svu upotrebu tog posuđa treba odmah zaustaviti.

p1

Iskušajte ovu sigurnu alternativu: pravi posuđe od lijevanog željeza. Ovo je sigurna mogućnost kuhanja koja zaista izdržava test vremena. Dobro se zagrijava i vrlo ravnomjerno, a može se čak i iskusiti kako bi se spriječio. Ne propušta ništa otrovno u vašoj hrani i zapravo je dobar prirodan način za povećanje razine željeza. Ako su vam razine željeza u redu, možete isprobati posuđe od emajliranog lijevanog željeza, što je jednako sigurno i prikladno za upotrebu.

2. Aluminijska posuda i aluminijska folija

 

p2

Nije iznenađujuće da je upotreba aluminijuma toliko rasprostranjena - osim što je najbrojniji metal, također je vrlo jak, lagan, svestran i recikliran. Međutim, nije bez skrivenih opasnosti.

Aluminij je neurotoksični metal. Povišene razine aluminijuma povezane su s nekoliko bolesti središnjeg živčanog sustava, uključujući Alzheimerove bolesti i ALS. Iako je aluminijsko posuđe obično obloženo, prevlaka je sklona za struganje, otpuštajući toksični metal u vašu hranu.

Pokušajte ovu sigurnu alternativu umjesto toga: stakleni posuđe. Ovo je još jedna sigurna opcija koju treba razmotriti. Nikada neće osloboditi ništa otrovno kada se zagrije, izdržljiv je, pogodan za okoliš i ne drži se na starim okusima i mirisima. Njegov jedini uvjet je da to nije ne-stick, ali je mala cijena za plaćanje za takav sef posuđe.

3. Bakarni posuđe

 

p4

Možda ste vidjeli bakreno posuđe u trgovinama i primijetili kako je lijepo. Možda ste čuli io svojim vodljivim svojstvima, što omogućuje brzo i ravnomjerno grijanje. Ali, znaš li da bakar može biti opasan ako se koristi u posuđu?

Poput nekih drugih teških metala, bakar je vrlo važan za ljudsko zdravlje u malim količinama. Ali prekomjerna količina u tijelu može dovesti do trovanja teškim metalima. Kada bakrena posuda nije obložena, može osloboditi bakar kada kuhati kiselu hranu. I kada je obložena, premaz često sadrži nikal, što je još jedan toksični element.

Pokušajte ovo sigurno alternativu umjesto toga: posuđe od nehrđajućeg čelika Ovo je izvrsna opcija - relativno je lagana i otporna na ogrebotine, a može se iskusiti da bi se odstranila! Također će vas dugo trajati. Samo pazite da kupujete nehrđajući čelik od hrane - ovaj tip ne sadrži nikal ili krom.

4. Kuhinjske posude obložene keramikom

 

p5

Kuhinjska keramika obložena keramikom izgleda lijepo i prvo se čini kao sigurna opcija. Uostalom, 100% keramike potpuno je sigurno za kuhanje. Međutim, premaz keramike obično skriva loše materijale.

Mekani keramički premaz nije najčešći i počinje se bušiti nakon nekoliko mjeseci svakodnevne uporabe. Kada se to dogodi, olovo i kadmij koji se ponekad nalaze u ovojnici će završiti u hrani, a kasnije iu vašem tijelu. Trovanja olovom jedna je od najopasnijih vrsta trovanja metalom i može dovesti do bolova u trbuhu, glavobolja, neplodnosti i drugih komplikacija u zdravlju (te u teškim slučajevima, komi i smrti). Čak i kad je premaz bez olova, usitnjeno posuđe još uvijek može predstavljati opasnosti - obično je neurotoksični aluminij koji je pod keramičkim premazom.

Pokušajte ovu sigurnu alternativu umjesto toga: 100% keramičke posude za kuhanje. Ovo je jedna od najboljih i najsigurnijih opcija jer je napravljena s potpuno prirodnih materijala, nije toksičan i neće čipati ili ukloniti. To je također ne-stick i može se oprati u perilici posuđa. Njegov jedini uvjet je da 100% keramike može biti prilično skupe, ali to će vas dugo trajati. Koja je tvoja omiljena sigurnost za kuhanje i zašto?

Molim Vas, podijelite svoje misli s nama u komentarima! 

Novi.ba

Ne propustite