Rekli su mu da boljuje od RAKA i da neće dugo živjeti, ALI JE DOŽIVIO DUBOKU STAROST, evo i kako

Porodica i zdravlje
Rekli su mu da boljuje od RAKA i da neće dugo živjeti, ALI JE DOŽIVIO DUBOKU STAROST, evo i kako
.

Nakon što su mu daktori rekli da će živjeti još samo pola godine,jer ima neizlječivu bolest, on je spakovao svoje stvari i otišao u jedno malo mjesto kraj mora čekajući da umre. No međutim desilo se čudo....

c4

Ovo je istinita priča grčkog državljanina STAMATIS MORATISA, i negovo iskustvo koje mu je život priredio.

c1

“Svi pričaju kako je rak neizlječiva bolest, a postoji mnogo jednostavnih izlječenja da je nevjerovatno za vidjeti koliko nas zapravo ldoktori lažu”, rekao je ratni veteran iz Grčke, kojem su devet različitih stručnjaka potvrdilo da mu je ostalo samo šest mjeseci do kraja života.

Godine 1976. dijagnostikovali su mu rak pluća i predložili liječenje jakom hemoterapijom, uprkos tome što je objavljeno da mu nema spasa.
Stamatis je taj način liječenja odbio i saopštio je da to ne može pozitivno da djeluje na ljudski organizam. “Prvo bolesnog čovjeka oslabe i još mu pogoršaju stanje, zatim mu kažu da je njegova bolest neizlječiva.”

c

Moratis se vratio u svoj rodni kraj, na ostrvo Icariju. Zbog uvjerenosti da će živjeti samo još šest mjeseci, pao je u depresiju, po cijele dane je ležao, a brigu o njemu su vodile njegova majka i supruga.
Jednog dana je osjetio iznenadni nalet snage i krenuo je da bude aktivan.
Počeo je da se penje na planinu, do male crkve, takođe su i prijatelji krenuli da ga obilaze, samim tim se i on osjećao bolje. Svakim danom je sve više i više napredovao.

Poslije nekog vremena, zasadio je sebi vrt. U njemu je provodio dane uzgajajući voće i povrće. Počeo je i sam sebi da sprema jelo, koristeći plodove svog truda iz bašte.

Tako je prošlo šest mjeseci, a umjesto smrti imao je svoj vrt, baštu, vinograd, kao i još veću želju za životom.
Svaki dan se budio rano sa željom da provodi vrijeme sa svojom porodicom, radeći i uživajući na suncu pored mora.
I tako su godine prolazile, a on je bio sve zdraviji i zdraviji.

c2

Nakon 30 godina zdravog života, u svojoj 97 godini, odlučio je da posjeti iste ljekare koji su mu prognozirali kratak životni vijek.
Šta se desilo? Ti isti ljekari koji su mu rekli da će se njegov život za par mjeseci okončati, bili su odavno već mrtvi, on ih je nadživio.
Kada je umro, imao je nevjerovatne 102 godine. Smrt je izazvala starost, a rak koji se pominjao, prestao je da postoji.

c1

Suština zdravog života je imati zdravo tijelo, ali i zdrav duh. 
Treba što više težiti životu u prirodnom okruženju, kao i dobroj i pravilnoj ishrani.
Icarija je ostrvo poznato po dobroj hrani, kao i po tome da se bolesti srca ili raka skoro i ne pojavljuju.

Životne navike stanovnika Icarije:

– Mediteranska dijeta. Mnogo, po mogućnosti sirovog i domaćeg povrća. Izbaciti meso u potpunosti. Domaće maslinovo ulje, sjemenke, žitarice. Domaći hljeb s cjelovitim žitaricama. Domaće voće i povrće..

– Mnogo čaja. Čaj ima diuretička svojstva i ima mogućnost istjerati sve otrove iz tijela, ako je domaći naravno.

– Odmor. Odmarajte ako ste umorni. Ne prisiljavajte svoj organizam na život uz malo sna. Lezite na vrijeme.

– Budite aktivni u prirodi. Šetajte, upijajte sunce i more ili zelenilo, šumu, travke. Radite, gradite, sadite. 

– Ne jurite sa životom i oslobodite se strahova i stresa. Družite se s prijateljima, s porodicom, puno se smijte i ne očekujte od života ništa. Jednostavno se prepustite ljepoti života. Ukoliko je moguće preselite se u mjesto bez smoga, u mjesto bez otrova u vazduhu, u mjesto gdje vas niko neće terati ili prisiljavati na bilo šta. Živite život i zaboravite na bolest. Živite kao da je uopšte nemate, kao da ne postoji. Tako je živio Moraitis i preživio. Nadživio je sve one koji su ga uvjeravali da će umrieti.

Ne propustite