DJEVOJKA KOJA RUŠI PREDRASUDE/ ESMERALDA MUJKIĆ ZA NOVI.BA: Trudim se biti najbolja verzija sebe

Bosna i Hercegovina
DJEVOJKA KOJA RUŠI PREDRASUDE/ ESMERALDA MUJKIĆ ZA NOVI.BA: Trudim se biti najbolja verzija sebe
.

Esmeralda Mujkić iz malog sela u blizini Brčkog od ranog djetinjstva igra fudbal. 

Danas bilježi nevjerovatne rezultate, ruši predrasude o ženskom fudbalu i dokazuje da je uz trud i rad sve moguće.

U intervjuu za Novi.ba govori  o svojim brojnim priznanjima, stanju ženskog fudbala u Bosni i Hercegovni, a otkrila nam je i svoje naredne korake na profesionalnom putu.

Njenu inspirativnu životnu priču donosimo u nastavku.

Novi.ba: Možete li se prisjetiti kako je izgledao Vaš početak karijere i kako momci reaguju kada im kažete da igrate fudbal ili još bolje pobjeđujete na terenu? 

ESMERALDA MUJKIĆ:  Bilo je to prije 7 godina, sjećam se kao da je jučer bilo. Prvi dan srednje škole i moj prvi trening s dječacima u školi fudbala NK “ Čelić” – Čelić. Sjedila sam u klupi do prozora i cijeli dan gledala u pravcu stadiona željno čekajući prvi  trening.

Reakcije su bile odlične bar mojih kolega iz NK “ Čelić “ – Čelić . Naravno bilo je i onih koji su imali predrasude u vezi toga da djevojka može igrati fudbal, ali me to nikada nije sputavalo da se nastavim baviti onim što volim.

esmeralda2

Novi.ba: Kao kruna Vašeg dosadašnjeg rada i zalaganja pristigla su brojna priznanja. U 2013. godini proglašeni ste sportistom godine općine Čelić, a 2015. fudbalerkom Brčko Distrikta. Šta za Vas znače ova priznanja i koliko su utjecala na Vašu karijeru? 

ESMERALDA MUJKIĆ: Svakako da mi ta priznanja jako znače, jer mi je to veliki podsticaj za dalje napredovanje. Veoma sam zahvalna općini Čelić na tome što se trudi podržati mlade sportiste.

Ove godine predstavnici općine Čelić uručili su plaketu za ostvareni uspjeh mladom reprezentativcu BiH Elviru Muminoviću  koji je porijeklom sa prostora općine Čelić. Također i naša proslavljena košarkašica Razija Mujanović je porijeklom sa prostora općine Čelić. Nakon toga sam proglašena fudbalerkom Brčko Distrikta što ne bih uspjela bez mog sadašnjeg kluba ŽFK” Lokomotiva” – Brčko.

esmeralda5

Novi.ba: Kako biste opisali stanje ženskog fudbala i žena u fudbalu u Bosni i Hercegovini?

ESMERALDA MUJKIĆ:  Ženski fudbal u Bosni i Hercegovini  još  uvijek je u razvoju, ali je u mnogo boljem stanju nego kada sam ja tek počela trenirati. Imamo mnogo više klubova, mnogo novih djevojčica počinje trenirati fudbal, a također i mnogo dobrih fudbalerki odlazi u veće evropske klubove što je dokaz da ženski fudbal napreduje u Bosni i Hercegovini.

esmeralda4

Novi.ba:  Da li imate možda neki ritual pred utakmicu i koji su Vam uzori u fudbalu?

ESMERALDA MUJKIĆ:  Prije nešto više od godinu dana počela sam sa radom na sebi i na duhovnom planu tako da kao rituale pred utakmicu koristim razne metode poput : Meditacije, vizualizacije, afirmacije, Reiki tretmane itd.

Što se tiče uzora, trudim se biti najbolja verzija sebe, a ne nekog drugog. Ali, ako bi nekog trebala izdvojiti kao uzora onda bi to sigurno bila Lidija Kuliš, reprezentativka BiH.

esmeralda1

Novi.ba: Ko je Esmeralda Mujkić kada nije na fudbalskom terenu, čime se još bavi? 

ESMERALDA MUJKIĆ:  Trenutno sam student treće godine fizioterapije i radne terapije, u slobodno vrijeme vršim usluge masaže  i Reiki tretmana  u svom studiju za masažu “ Vortex “ . Pored toga sam i licencirani fizioterapeut ŽFK “ Lokomotiva “ – Brčko .

Novi.ba:  Šta biste poručili svim djevojkama koje maštaju da se bave fudbalom, kako da prevaziđu stereotipe i okušaju se u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu? 

ESMERALDA MUJKIĆ: Moja poruka za sve djevojke koje maštaju da se bave fudbalom je samo jedna, kopačke na noge i vidimo se na stadionu.

esmeralda3

Novi.ba:  Na kraju, možete li nam otkriti koji su naredni koraci na Vašem profesionalnom putu? 

ESMERALDA MUJKIĆ:  Moj primarni cilj trenutno je završiti fakultet i pronaći posao u struci. Što se tiče fudbala, trenutno sam drugi strijelac  premijer ženske lige BiH tako da mi je sljedeći cilj biti prvi strijelac. Također cilj mi je i poziv za A reprezentaciju jer to za mene predstavlja veliku čast.

 

Ne propustite