HAFIZ SULEJMAN BUGARI

Ramazanska poruka: Otvorimo vrata s ljubavlju i poniznošću i ne zatvarajmo ih do susreta s Njim

Objavljeno:15.05.2018 - 12:19
A A A Times Arial

Svi smo svjedoci da imamo sve, ali, u biti, nemamo ništa. Stekli smo diplome, medalje i priznanja… Međutim, nećemo jedni druge da priznamo. Sve je to opisano i u Knijzi Gospodara: “I nije im bilo od koristi ono što su stekli.” (Hidžr, 84.)

Zašto? Sve “ovo” što nam se dešava ispaštamo samo zato što od lošeg još nismo zapostili – ne postimo konstantno od poroka i nevaljalog. Konstantni šampioni su oni koji konstantno uspijevaju u činjenju dobrog i nečinjenju lošeg, a nekonstantni u postu konstantno se žale i samo konstatiraju.

Ramazan je prilika da budemo konstantni i da pomognemo nekonstantnima da zaposte i duhovno sazriju. Ako želimo duhovnu zrelost, odazovimo se Njemu i vjerujmo Mu, jer On veli: ”Pa nek Mi se odazovu i vjeruju ako žele duhovno zreli biti”. (El Bekare, 186.)

Ako želimo da vratimo i sačuvamo međusobno povjerenje, ljubomorno ga čuvajmo postom. Učitelj svijeta Muhammed, s.a.v.s., je rekao: ”Post je povjerenje i neka svako od vas čuva svoje povjerenje.” U jednoj drugoj predaji je rekao: “Nema vjere ko nema povjerenja.”

Post je prilika za personalnu, lokalnu, kolektivnu i globalnu katarzu, kojom se duše blindiraju od svih neprilika. Koristim priliku da vam čestitam ovu jedinstvenu priliku da je zajedno iskoristimo za vječnu neopisivu Priliku.

Naša djela, ibadeti i projekti nemaju snage i ne ostavljaju trag na nas i na okruženje jer su nam vrata svih propisa samo uz Ramazan odškrinuta. Učitelj svijeta je kazao: “Sve ima svoja vrata, a post su vrata svih ibadeta”

Otvorimo vrata s ljubavlju i poniznošću i ne zatvarajmo ih do susreta s Njim. Ramazanom zapostili i vječno radosni i ugledni bili!

Ramazan šerif mubarek olsun,
Sulejman Bugari

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!