PRIRODAN LIJEK ZA ŽENSKE TEGOBE I VIŠAK KILOGRAMA: Ovo je razlog zašto treba da jedete maline ŠTO VIŠE!
Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer liječi mnoge tegobe ženskih organa. Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscjedaka. Može se piti pre, tokom i nakon porođaja.
Malina (lat. Rubus idaeus) je zeljasta biljka iz porodice ruža. Smatra se da je malina porijeklom iz Južne Azije.
![]()
Tokom mnogih vijekova cjenjena je kao ljekovita biljka. Stari Grci pripisivali su joj moć podsticanja plodnosti, u koju su svrhu više koristili njene listove nego plodove. Međutim, očaravajući ukus ploda maline najzaslužniji je za njen današnji status vrhunski popularnog voća.
Sastav i ljekovitost maline
![]()
Malina je bogata antioksidansima. 100 grama plodova maline daje 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C.Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje, ima visok udio elagične kiseline, koja djeluje antikancerogeno.
U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezijum, bakar, kalijum i omega 3 masne kiseline.Redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema, osnažuje imunitet i štiti od upala.Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala te štiti od raka debelog crijeva, dojke, materice, jednjaka i prostate.Fitonutrijenti u malini spriječavaju širenje ćelija raka te ih potiču na apoptozu, odnosno samouništenje.
Sprječava debljanje i dijabetes
![]()
Ketoni u malini zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi pa pomažu u sprečavanju gojaznosti i dijabetesa.Ketoni podstiču metabolizam masti, smanjuju masne naslage i spriječavaju bolesti vezane uz gojaznost.U istraživanjima, ljudi koji su konzumirali hranu s visokim udjelom masnoća, uz konzumaciju ketona maline nisu dobijali na težini.Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2.Adiponektin vraća ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes tipa 2.
Najviši prirodni zaštitni faktor
Ulje semenki čileanske maline posebno je, jer sadrži visoke nivoe omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina i vitamina E.Zahvaljujući njima odlično štiti kožu od jakog sunca.
Procjenjuje se da je zaštitni faktor (SPF) ovog ulja između 28 i 50, zavisno o uslovima uzgoja.
Može se koristiti ne samo kao zaštita od sunca, nego i za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa i uopšteno svih upalnih stanja kože.Vrlo je stabilno te se može nanositi samostalno ili dodavati u kozmetičke pripravke.
Ljekovitost lista maline
Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali ljekovitost listova mnogo je veća od plodova.
Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer liječi mnoge tegobe ženskih organa.Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscjedaka.Može se piti pre, tokom i nakon porođaja.
![]()
Redovno konzumiranje čaja od listova maline tokom trudnoće jača i tonizira matericu, spriječava pobačaj, pomaže tokom porođaja i spriječava jako krvarenje nakon poroda.
Nakon porođaja ubrzava oporavak materice i podstiče stvaranje mlijeka. S konzumiranjem ovog čaja počnite od trećeg mjeseca trudnoće. Pijte dve do tri šolja na dan.Čaj se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, spriječavanje dječjih proliva i kod očnih oboljenja.
![]()
Priprema čaja: kašičicu lista maline prelijte sa šoljom vruće vode. Pijte toplo.
Napomena: Čaj od lišća maline ne preporučuje se ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od tri sata.
Ljekovito djelovanje maline:
- spriječava gojaznost
- reguliđe nivo šećera u krvi
- smanjuje djelovanje slobodnih radikala
- pruža zaštitu od sunca
- smiruje kožne tegobe
- pomaže kod ženskih bolesti
- osnažuje imunitet
- štiti od bolesti srca i krvnih žila
- snižava visoku temperaturu
Sirće od maline za skidanje temperature
Pomješajte litru prirodnog jabukovog sirćeta s 500 grama izgnječenih malina. Ostavite deset dana na toplome mjestu i procjedite.
U slučaju groznice razrijedite dvije kašičice sirća od maline u čaši vode i pijte nekoliko puta na dan.
Malina u kulinarstvu
Sezona malina počinje u junu.
Maline je najbolje jesti svježe, no možete ih koristiti i za pripremu pekmeza, sokova, sladoleda, kolača, slatkih umaka itd.
Maline također možete sušiti ili zamrzavati.
Svježe maline upotrebite u roku od dva dana. Čuvajte ih u frižideru.
Maline se obično beru ručno, zbog toga nije potrebno pranje vodom – dovoljno je odstraniti komadiće lišća. Pranjem u vodi malina gubi svoju strukturu i aromu.
Ako ste u prilici, prednost dajte divljim ili organski uzgojenim malinama.
Smoothie od maline
![]()
Sastojci:
60 grama malina
1 čaša soka narandže
šaka špinata
1 banana
60 grama leda
Priprema:
Izmiksajte sve sastojke u blenderu i uživajte u ovom ljetnjem osvježavajućem napitku!
![]()