Izrael sprema slavlje, a Palestinci protest zbog otvaranja ambasade u Jerusalemu

Svijet
Izrael sprema slavlje, a Palestinci protest zbog otvaranja ambasade u Jerusalemu
.

Izraelci se pripremaju za marš u Jerusalemu gdje se očekuju desetine hiljada ljudi, dan uoči kontroverznog otvaranja američke ambasade u gradu na koji Palestinci polažu pravo kao na prijestolnicu.

Istovremeno, Palestinci se pripremaju za proteste zbog iste odluke američkih vlasti, a u sklopu toga su i masovne demonstracije koje se odvijaju u pojasu Gaze. Tenzije su povišene uoči ceremonije kojoj će prisustvovati Trumpova kćerka Ivanka i njen suprug Jared, savjetnik u Bijeloj kući. Oboje su danas stigli u Izrael, prenosi Fena.

Preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem događa se na 70. godišnjicu osnivanja Izraela, a istog dana Palestinci obiljevažaju Dan Nakbe, sjećajući se na 700.000 Palestinaca koji su protjerani 1948. kada je osnovan Izrael.

Izraelci danas slave i tzv. Dan Jerusalema, kada u u šestodnevnom ratu 1967. godine okupirali i istočni dio grada te ga naknadno anektirali, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci Istočni Jerusalem smatraju svojim glavnim gradom zbog čega su oštro protestirali protiv Trumpove odluke o preseljenju ambasade. Tokom protesta zbog odluke SAD poginula su 44 Palestinaca. 

 

Ne propustite