TOPE SALO BEZ DIJETA I GLADOVANJA: 8 principa japanske ishrane i više nećete biti debeli!

Praktična žena
TOPE SALO BEZ DIJETA I GLADOVANJA: 8 principa japanske ishrane i više nećete biti debeli!
.

Japanci drže apsolutni rekord kada je životni vijek u pitanju. Osim toga, oni se smatraju i za najmršaviju naciju na svijetu jer samo 3% stanovništva pati od gojaznosti.

U tome značajnu ulogu igra njihov poseban stav prema ishrani. U Japanu postoji specijalan plan ishrane koji preporučuje vlada i koji se aktivno primjenjuje. Razvijen je 2000. godine od strane nekoliko ministara i poznat je po imenu ‘Japanski vodič za ishranu čigra’ (po popularnoj igrački za djecu), piše Fokuzz.
japan-zene-japanke

Pogledajte kako se Japanci hrane i u čemu je tajna njihovog vitkog stasa:

  1.     Glavna karakteristika ovog plana ishrane jeste dominacija ugljenih hidrata nad mastima. Preporučuje se i smanjenje količine soli, prerađene hrane, slatkiša i pića koja sadrže mnogo šećera.
  2.     Svi proizvodi su podijeljeni u nekoliko grupa – svaka od njih ima preporučen broj porcija dnevno (veličina porcija zavisi od godina i pola). Osnova ishrane su žitarice i zrna, koje prati povrće (svježe, obrađeno, u supama), meso i riblji specijaliteti. Preporučuju se dvije porcije dnevno voća i mliječnih proizvoda.
  3.     Nije važno samo šta jedemo, već i kako jedemo. U Japanu se tradicionalno uživa u obrocima. Štaviše, preporučuje se da pronađete optimalan ritam za vaše tijelo i da ga slijedite, odnosno da pokušavate da imate obroke u približno isto vrijeme svakog dana.
  4.     Ishrana je fokusirana na lokalnim i sezonskim proizvodima kao što su pirinač ili riba, sa rijetkim uključivanjem međunarodnih jela.
  5.     Svaki obrok mora da bude uravnotežen i da sadrži proizvode iz nekoliko grupa. Na primjer, tipičan školski ručak u Japanu sadrži pirinač, meso ili ribu, Miso supu, čašu mlijeka i voće.
  6.     Svjestan stav prema ishrani formira se još u osnovnoj školi. Ručak nije pauza već sastavni dio obrazovanja. Tokom ručka, niko ne požuruje djecu, a nakon što ga završe, djeca sama čiste stolove.
  7.     Važno je imati umjerene obroke, kao i održavati ravnotežu između količine pojedene hrane i potrošenih kalorija. To se postiže različitim fizičkim aktivnostima.
  8.     Kuhanje unaprijed i gotovi obroci nije nešto što se smatra zdravim u Japanu. Fokus je uvijek na svježim proizvodima

ishrana

1

155249-shutterstock-424734013-ff

Kao što možete vidjeti, sistem ishrane u Japanu je transparentan i razumljiv. Dajte prednost svježim namirnicima i jelima iz vaše nacionalne kuhinje, ograničite unos masti i slatkiša i svjesno jedite. Uprkos tome što su jednostavna, ova pravila su veoma efikasna. Rezultati istraživanja su potvrđeni i objavljeni 2016. godine. Tokom istraživanja, grupa japanskih naučnika je proučavala 80.000 Japanaca 15 godina. Ispostavilo se da je stopa smrtnosti manja za 15% kod onih koji su slijedili zvanične preporuke o ishrani.

Ne propustite