ŽELITE LI KONAČNO IMATI KVALITETAN SAN: Ove navike biste trebali izbjegavati!

Zanimljivosti
ŽELITE LI KONAČNO IMATI KVALITETAN SAN: Ove navike biste trebali izbjegavati!
.

Nepisana pravila kojim narušavamo san svakodnevne su navike koje bi pod hitno trebali prestati prakticirati. Predstavljamo vam nekoliko stvari koje bi trebali izbjegavati prije spavanje.

7 – 9 sati sna

Ne postoji čarobni broj, ali smatra se kako je potrebno 7 – 9 sati sna da se ujutro probudite naspavani i odmorni.

sleep1

Zaboravite na mobitel  

Jedno istraživanje iz 2013. godine otkrilo je da mobilne telefone prije spavanje koristi čak 64 posto ljudi, u dobi između 18 i 29 godina. Iako svjetlo naših tehnoloških uređaja dokazano ometa san mnogi ne mogu bez pregleda društvenih mreža prije spavanja.

sleep2

E-mail

Ako mailove provjeravamo sat vremena prije spavanja, naš mozak se baca u razmišljanje što nam otežava uspavljivanje. Stručnjaci upozoravaju da ne provjeravamo e-mailove čim se probudimo, već da se prvo umijemo i operemo zube kako bi se stanice u mozgu razbudile za naporne informacije.

Televizija

Mnoga istraživanja su pokazala da televizija ne opušta prije spavanja već nam samo stvara strašnu sliku u glavi što kvari naš san. Zato ne gledajte televiziju sat vremena prije spavanja.

sleep

Alkohol

Poznato je da čaša crnog vina nakon napornog vremena odgovora, no to i ne uspavljuje. Istraživači preporučuju da ne bi trebalo piti alkohol tri sata prije počinka, a kofein bi trebali izbjegavati osam sati prije sna.

sleep

Ljubimci

Neprijatelj čvrstog sna su svakako ljubimci jer njihovo spavanje u našem krevetu remeti ljudski odmor. Iako ih obožavate, izbjegavajte puštanje svojih kućnih ljubimaca u vašu sobu u kojoj spavate.

sleep

Ne propustite