Tajne vitkosti iz Japana: Otkriveno zbog čega su Japanci najdugovječniji narod na svijetu

Zdrav život
Tajne vitkosti iz Japana: Otkriveno zbog čega su Japanci najdugovječniji narod na svijetu
.

Japanci drže apsolutni rekord za životni vijek. Pored toga, smatraju se najtanjim narodom na svijetu jer samo 3% stanovnika pati od gojaznosti. Njihov poseban stav prema ishrani igra značajnu ulogu u ovoj situaciji.

Postoji poseban sistem ishrane koji preporučuje vlada i aktivno se koristi u Japanu. Ona je razvijena 2000. godine od strane nekoliko ministarstava i poznata je po imenu "Japanski vodič za hranu koja se vrti" (nakon popularne igre za djecu).

Glavna karakteristika "japanskog vodiča za hrane" je dominacija ugljenih hidrata na malim količinama masti. Preporučuje se i smanjenje količine soli, prerade hrane, slatkiša i pića koje sadrže dosta šećera.

Svi proizvodi su podjeljeni u nekoliko grupa - svaki od njih ima preporučeni broj porcija dnevno (veličina porcija zavisi od starosti i pola osobe). Osnova ishrane su žitarice i žitarice, koje prate povrće (svježe, prerađene i supe), meso i jela od ribe. Voće i mliječni proizvodi su predloženi na dva dijela dnevno.

 

t1

Ne samo da je važno ono što jedemo, već kako ga jedemo. Tradicionalno je da Japanci uživaju u obroku. Štaviše, preporučuje se da pronađete optimalni ritam za vaše tijelo i pratite ga, pokušavajući da obroke uzimate približno svakodnevno u isto vrijeme.
Dijeta se fokusira na lokalne i sezonske proizvode poput pirinča ili ribe sa rijetkim izuzetkom uključivanja međunarodnih jela.
Svaki obrok treba da bude dobro balansiran i da sadrži proizvode iz nekoliko grupa hrane. Na primjer, tipičan školski ručak u Japanu sastoji se od pirinča, mesa ili ribe, Mišo supe, čaše mlijeka i ploda.

 

t2

Svjesni stav prema ishrani se formira od osnovne škole. Ručak nije pauza, već sastavni dio obrazovanja. Tokom ručka niko ne požurite školske djece i nakon završetka ručka, djeca sami čiste stolove.
Važno je imati umjerene obroke kao i održavati ravnotežu između količine ishrane hrane i potrošenih kalorija. Ovo se postiže različitim fizičkim aktivnostima.
Čuvanje gotovih namirnica dugo vremena i kuhanje unapred nije nešto što se u Japanu smatra zdravo. Fokus je uvijek na svježim proizvodima.

 

t3

Kao što vidite, sistem ishrane japanskog naroda je transparentan i razumljiv. Podarite svježe proizvode i jela nacionalne kuhinje, ograničite količinu konzumiranih masti i slatkiša, a odnose se na sve ono što jedete svjesno. Uprkos tome što su jednostavna, ova pravila rade veoma efikasno. Ovi rezultati istraživanja potvrđeni su i čak su objavljeni 2016. godine. Tokom ovog istraživanja grupa japanskih naučnika studirala je prehrambene navike skoro 80.000 japanskih ljudi već 15 godina. Ispostavilo se da je stopa mortaliteta bila niža za 15% među ljudima koji prate zvanične preporuke o ishrani.

Da li se slažete sa preporukama japanske vlade? Šta vam pomaže da ostanete u dobrom stanju? Molimo da podjelite svoje tajne u komentare!

Ne propustite