Ni jedan medij ne najavljuje dolazak i traje 30 dana: OVAKO IZGLEDA RAMAZAN U KINI

Ramazan
Ni jedan medij ne najavljuje dolazak i traje 30 dana: OVAKO IZGLEDA RAMAZAN U KINI
.

Prije 15 godina u Kini je bilo 18 miliona, a sada ih je prema službenim procjenama 20. Nisu li kineske vlasti pomalo škrte u procjeni pripadnika islama?

kina5

U Kini ramazan uvijek traje 30 dana, nikada 29, i to je tako vjekovima. Kineske muslimane je nemoguće uvjeriti da ima ramazanâ koji traju 29 dana.

kina

Ni jedan medij u Kini ne najavljuje dolazak ramazana, ali svi muslimani znaju tačno kada nastupa mjesec „Batštaj” kako se ramazan naziva na kineskom.

kina6

U glavnom kineskom gradu živi prema službenim procjenama 300.000 muslimana i ima 60 džamija i 988 restorana čiji su vlasnici muslimani.

kina2

Kineski muslimani drže svetim obroke jela, a posebno iftare. Postači sjedaju za sofru i po desetak minuta prije iftara i napasaju oči na raznovrsnom hranom, prenosi Akos.ba.

kina1

Tokom ramazana organiziraju se vazovi i predavanja kojima prisustvuje veliki broj muslimana.

kina8

Tokom ramazana muslimani pozivaju na bogate iftare pripadnike najmnogoljudnije etničke zajednice u Kini, narod Hon, a oni im uzvraćaju poklonima.

kina7

Posebna pažnja posvećuje se učenju Kur’ani-kerima među ženama

kina9

 

kina12

U Kini prema službenim procjenama ima 34.000 džamija i mesdžida. Najviše ih je u Šaghaju gdje ih ima oko 120. Najstariji mesdžid je u Pekingu i sagrađen je prije 1000 godina. Sagradili su ga iranski i arapski trgovci koji su prvi počeli širiti islam.

kina4

kina10

kina3z

Kineski muslimani na svakom drugom rekatu teravije predaju selam i glasno uče dovu.

kinaa

Ne propustite