Hrvatska ostaje predana sporazumu s Iranom

Region
Hrvatska ostaje predana sporazumu s Iranom
.

Hrvatska žali zbog povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma o nuklearnom programu s Iranom, ali zajedno s partnerima u Europskoj uniji ostaje predana poštivanju i provedbi sporazuma te očekuje da Iran nastavi s njegovom provedbom i ispunjavanjem svih obveza koje proizlaze iz Sporazuma, priopćilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

"Republika Hrvatska žali zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o nuklearnom programu s Iranom (JCPOA). Zajedno s partnerima u EU ostajemo predani punom poštivanju i učinkovitoj provedbi JCPOA te očekujemo da Iran nastavi s provedbom i ispunjavanjem svih obveza koje proizlaze iz Sporazuma", navodi hrvatski MVEP u priopćenju.

Dodaje se kako Hrvatska zalaže "za dijalog s partnerima u EU o novim okolnostima i zajedničkom pristupu".

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak da se Sjedinjene Države povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. kako bi spriječio Iran da razvije nuklearnu bombu i da će odmah ponovno uvesti gospodarske sankcije Teheranu.

"To je bio užasan jednostran sporazum koji nije trebao nikad, nikad biti potpisan", rekao je Trump u govoru iz Bijele kuće i naglasio da sporazum "nije donio spokoj. Nije donio mir. Nikada i neće".

Ne propustite