Prosvjedi hrvatskih branitelja

Region
Prosvjedi hrvatskih branitelja
Prosvjedi hrvatskih branitelja koji svoja prava traže ispred Ministarstva branitelja traju skoro mjesec dana, a šator u zagrebačkoj Savskoj ulici uskoro bi mogao biti premali za sve one koji im se žele pridružiti i podržati ih u njihovoj borbi.

Prosvjedi hrvatskih branitelja koji svoja prava traže ispred Ministarstva branitelja traju skoro mjesec dana, a šator u zagrebačkoj Savskoj ulici uskoro bi mogao biti premali za sve one koji im se žele pridružiti i podržati ih u njihovoj borbi.

Premijer Zoran Milanović u više je navrata istaknuo da se materijalni položaj branitelja neće mijenjati. Tvrdi da nema razloga za nezadovoljstvo te kako su prosvjedi dijelom i politički motivisani.

Prema jednoj teoriji, nije riječ o braniteljskim pravima i smjeni ministra Matića, nego je prava meta premijer Milanović i njegova vlada. Pristalice ove teorije tvrde da iza ovih akcija stoje HDZ i Milan Bandić. Nije ostalo neprimjećeno da su prosvjedi počeli gotovo istodobno kada je uhapšen Milan Bandić. Jedan od aktivnijih organizatora bio je predsjednik zagrebačke HVIDRE Mirko Ljubičić Šveps, zaposlenik zagrebačkog Holdinga, kojeg se opisuje kao čovjeka od povjerenja Milana Bandića. On odbija i pomisao da su prosvjedi politički motivisani. Zbog povezivanja s Bandićem kolege branitelji već su ga na početku prosvjeda upozorili na to i on se, kaže, povukao iz javnosti. Podržava prosvjed svim srcem, ali ne želi biti u prvim redovima.

"Ovo nema veze s Milanom Bandićem" – tvrdi Ljubičić.Uvjerava nas da je pravi razlog prosvjeda izmjena Zakona o braniteljskim mirovinama te, kako je rekao, bezobrazan pokušaj Bojana Glavaševića da izjednači hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a i agresorske vojnike.

Branitelje brinu odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju koje na snagu stupaju 1. januara 2015. godine. Prema članu 80 tog zakona, od Nove godine mirovine se dijele na dva dijela - opšti i posebni dio, odnosno na dio koji se financira iz mirovinskog fonda te onaj koji se financira iz državnog budžeta.

Dio mirovine pokriven radnim stažom usklađivat će se kao i ostale mirovine, svake godine (iako posljednje dvije godine nije bilo nikakvih usklađivanja), dok će dio mirovine koji je određen posebnim propisima biti povećavan samo ako bude rastao državni budžet. Iako je ministar Matić u nekoliko navrata tvrdio kako ovo ne znači nikakvo rezanje prava, branitelji vjeruju kako to upravo znači manja prava. Veliki broj branitelja na ratište je otišao s 18 godina, odnosno bez dana radnog staža ili s minimalnim stažem, pa primaju samo posebni dio mirovine. Branitelji tumače da tako njihov posebni dio mirovine ovisi o budžetu čija će se visina smanjivati ili povećavati razmjerno stanju financija u državnoj blagajni. Vjeruju kako će ova odredba biti tek temelj ka mijenjanju ostvarenih braniteljskih prava.

"Oni ne rade ništa za dobrobit hrvatskih branitelja" – kaže Klemm i dodaje da se prosvjed nije dogodio preko noći. Odbija špekulacije po kojima je hapšenje Milana Bandića bilo okidač koji je izveo branitelje na ulicu.

"Aktualna vlast treba napokon shvatiti da je Domovinski rat temelj hrvatske države" – rekao je Deur i dodao kako branitelji zamjeraju ministru Matiću da više sluša Dokumentu i Vesnu Teršelič nego branitelje.

 

Ne propustite