Delegacije položile cvijeće i odale počast povodom Dana pobjede nad fašizmom

Objavljeno:09.05.2018 - 11:13
A A A Times Arial

Delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, Gradske uprave Sarajevo i predstavnici SUBNOR-a danas su povodom obilježavanja Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom položili cvijeće i odali počast na spomen-obilježju "Vječna vatra".

Potpredsjednik SUBNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Durmo kazao je ovom prilikom da je osnovna vodilja cijele civilizacijske Evrope antifašizam.

- Ovo je dan kada se prisjećamo svih tih teških vremena za koja su se borili naši preci. Ali, i mi danas često uzdišemo za 'slobodarskom situacijom' – kazao je Durmo.

Naglasio je da je svaka prepirka i rasprava sa fašistima teška i mučna.

- Oni ne biraju ni sredstva, ni mjesta. Ta pohlepa koja je, na žalost, u svijetu najbitnija i dalje 'razoružava' ovaj narod - istakao je Durmo.

Kako je podsjetio, 9. maj u svim zemljama Evrope proslavlja se kao Dan pobjede nad fašizmom, pojašnjavajući da je na današnji dan 1945. godine u Berlinu potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljena jedna ideologija koja je odnijela milione ljudskih žrtava.

S obzirom na to da označava prelomni trenutak u kojem je definiran budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.