Dodik-Ferguson: RS opredijeljena za put ka EU

Bosna i Hercegovina
Dodik-Ferguson: RS opredijeljena za put ka EU
.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edwardom Fergusonom da taj bh. entitet ostaje opredijeljen za put BiH ka Evropskoj uniji te da će i dalje konstruktivno sarađivati na svim pitanjima bitnim za napredak ka Uniji.

Dodik je istakao da je RS posvećena miru i stabilnosti i da je u potpunosti privržena poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je proteklih godina devastiran na štetu tog bh. entiteta, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika, prenosi Fena.

Izrazio je zahvalnost Vladi Velike Britanije na podršci u unapređenju energetske strategije RS-a, koju je Vlada Republike nedavno usvojila, te izrazio očekivanja da će RS uskoro dati pozitivno mišljenje za okvirnu energetsku stategiju BiH, koja je napravljena sa punim uvažavanjem nadležnosti različitih nivoa vlasti.

U odvojenom susretu Dodik je razgovarao  i sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechiom, kojem je prenio da tri naroda u BiH treba suvereno da donose odluke bez nametanja sa strane, te da RS želi da bude na poziciji koja joj je data Dejtonskim sporazumom. 

Ne propustite