Grubešić: Bez dogovora o novom kolektivnom ugovoru za uposlene u zdravstvu

Bosna i Hercegovina
Grubešić: Bez dogovora o novom kolektivnom ugovoru za uposlene u zdravstvu
.

Pregovarački timovi Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) i Županijskog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu nisu postigli dogovor o tekstu novog kolektivnog ugovora.

Županijski ministar zdravstva Nikola Grubešić izjavio je za Fenu kako predstavnici Sindikata i dalje inzistiraju na uvećanju koeficijenta za obračun plaća, na što Vlada SBŽ-a, po njegovim riječima, ne može pristati.

- Sindikatu smo ponudili povećanje cijene satnice rada na 2,35 maraka, što su oni odbili i inzisitraju na povećanju koeficijenata za svaki platni razred od 25 posto. Stav Vlade je da treba povećati plaće uposlenima u zdravstvu, ali da fond radnih sati i koeficijenti trebaju ostati fiksni i da se ide na povećanja satnice - istaknuo je Grubešić nakon sastanka u Travniku, prenosi Fena.

Uvećanje koeficijenata, na čemu inzistira Sindikat, zahtijevalo bi izdvajanje velikog novčanog iznosa za više od 2000 uposlenih u zdravstvu, dok bi uvećanje satnice, koje predlaže Vlada, koštalo između 1,5 milijuna i 2,5 milijuna maraka godišnje, pojasnio je ministar.

Kako je kazao, pregovori će biti nastavljeni nakon što županijska vlada, na temelju informacija s današnjeg sastanka, donese zaključak u vezi s daljnjim koracima za zaključivanje novog kolektivnog ugovora.

Grubešić je dodao kako predstavnici Sindikata na današnjem sastanku nisu spominjali organiziranje generalnog štrajka, što su ranije isticali kao mogućnost u slučaju da njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Ne propustite