OVO MOŽE BITI OPASNO: Evo na kojoj temperaturi prati donji veš

Praktična žena
OVO MOŽE BITI OPASNO: Evo na kojoj temperaturi prati donji veš
.

Pokušavamo da budemo ekološki ispravni, pa često smanjujemo temperature pranja. Stručnjaci su zabrinuti da briga o planeti i štednja novca ozbiljno mogu da ugroze zdravlje.

Donji ves treba prati na 90, da se dobro opere i opkuha jer ipak se koristi na osjetljivom podrucju. 

v1

Philip Tierno, profesor mikrobiologije na Univerzitetu New York za Huffington Post  je rekao da bakterija E. coli može ostati na koži i nakon pranja, a vrlo lako se prenosi i na donje rublje. Čak se događa i da ta bakterija ostane na gaćicama i nakon pranja u mašini za veš, pritom se misli na pranje na najvišim temperaturama (60 ili 90 stepeni).

v

Huffington Post piše da, osim što bismo trebali naš donji veš prati na visokoj temperaturi, trebali bismo ih ipak redovno mijenjati novima. Napominje se i da se ne nose iste gaćice dva dana zaredom. Profesor Tierno, također, daje instrukcije koji je najbolji način pranja  gaćica: pranje na visokoj temperaturi sa dodatkom izbjeljivača.

 Escherichia coli, ili skraćeno E. Coli, spada u skupinu otpornih bakterija.  Ova bakterija može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme u vidu upala, a u težim slučajevima mogu dovesti i do smrti. Najčešće infekcije ovom bakterijom dogode se u mokraćnom sistemu.

Ne propustite