Da li stavljate paradajz u frižider? Nakon što ovo saznate prestat ćete to raditi

Praktična žena
Da li stavljate paradajz u frižider? Nakon što ovo saznate prestat ćete to raditi
.

Još dok je na stabljici, paradajz više voli toplotu nego hladnoću i zato ga nikako nije dobro čuvati u frižideru. Ondje će poprimiti brašnast ukus, pa ga zato radije držite na pultu. U frižideru ga čuvajte samo ako ćete ga kuhati, a ne jesti svježe. Ni krompiru ne bi trebalo biti mjesto u frižideru jer će mu, baš kao i paradajzu, preniske temperature pokvariti ukus. 

p2

Mnogi od vas paradajz drže u frižideru, međutim to nikako ne valja. Paradajz potiče iz područja gdje je topla klima, a stavljanjem u frižider dolazi do štetnih promjena.

p

Naučnici iz francuskog Agrikulturnog društva tvrde da čuvanjem paradajza u frižideru on brže postane mekan i gubi svoje hranjive sastojke, a njegova karakteristična aroma slabi.

Paradajz potiče iz područja tople klime, a njegovim skladištenjem u frižideru dolazi do hemijskih promena koje uzrokuju raspad ćelija.

p1

Raspadanje stanica u paradajzu događa se na temperaturi nižoj od 10 stepeni dok većina frižidera radi na temperaturi od dva do šest stepeni Celzijusovih.

p

Ukoliko ste kupili paradajz koji je već mekan i prezreo, tada je stavljanje u frižider jedina opcija kako on ne bi propao, ističu naučnici.

Ne propustite