SJEVERNA KOREJA POSLALA AMERICI OŠTRU PORUKU: ‘Ne provocirajte nas’

Svijet
SJEVERNA KOREJA POSLALA AMERICI OŠTRU PORUKU: ‘Ne provocirajte nas’
.

Sjeverna Koreja je upozorila Sjedinjene Države da je ne provociraju i zanijekala da je na pregovore pristala pod američkim pritiskom, nekoliko sedmica prije bilateralnog summita koji svijet očekuje s nestrpljenjem.

Tvrdnja da je dolazak Pjongjanga za pregovarački stol “znak slabosti ne pogoduje” dijalogu i mogla bi “vratiti stanje na polaznu točku”, upozorio je u nedjelju glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

Optužio je SAD da “namjerno provocira” Pjongjang želeći zaustaviti “ozračje dijaloga”.

Američki predsjednik Donald Trump treba se uskoro prvi put sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, nekoliko sedmica nakon susreta na vrhu na kojemu su sudjelovali potonji i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

Sjevernokorejski glasnogovornik nije spomenuo summit Trumpa i Kima.

Nakon višegodišnje napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa na poluotoku je od početka godine počela popuštati napetost između dviju Koreja koje su službeno još u ratu, prenosi Hina.

Trump je krajem aprila izjavio da je njegov čvrst stav prema Sjevernoj Koreji pridonio smirivanju stanja.

Podsjetio je na kritike koje su mu domaći kritičari upućivali u vrijeme najveće napetosti s Kimom kada su dvojica čelnika gotovo svakodnevno razmjenjivala osobne uvrede i prijetila ratom.

Sjećate li se što su govorili? ‘Gurnut će nas u nuklearni rat'”, rekao je Trump. “Ne, sila će nas sačuvati od nuklearnog rata, a neće nas gurnuti u nju!”

Ne propustite