Vučić u dvodnevnoj posjeti Turskoj

Svijet
Vučić u dvodnevnoj posjeti Turskoj
.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovaće danas u dvodnevnu zvaničnu posjetu Turskoj, gdje će se sastati sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom.

Vučića će u Istanbulu dočekati turski kolega, sa kojim će prisustvovati Poslovnom forumu u organizaciji Odbora za ekonomske odnose Turske.

Na forumu će se, osim dvojice predsjednika, prisutnima obratiti predsjednik Odbora za spoljne i ekonomske odnose Turske Omer DŽihad Vardan, ministar privrede Nihad Zajbečki i potpredsjednik srpske Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Vučić će sutra boraviti u Ankari gdje će položiti vijenac ispred mauzoleja Mustafe Kemala Ataturka, tvorca moderne turske države, javlja Srna.

Nakon toga, Vučić će se sastati sa predsjednikom turskog parlamenta Ismailom Kahramanom.

Predviđeno je i polaganje cvijeća stradalima tokom neuspjelog puča 2016. godine u pratnji predsjednika turskog parlamenta.

Predsjednik Srbije će se zatim sastati sa Erdoganom u Predsjedničkoj palati.

Oni će prvo imati tet-a-tet susret, a ministri bilateralne susrete, da bi poslije toga uslijedio plenarni sastanak delegacija i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Vučić i Erdogan će se poslije sastanka obratiti medijima, a šef turske države će u čast visokog gosta iz Srbije prirediti svečanu večeru.

Ova posjeta dogovorena je krajem marta kada su Vučić i Erdogan razgovarali telefonom, poslije hapšenja šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

Iz kabineta turskog predsjednika saopšteno je da će na sastancima biti razgovarno o bilateralnim odnosima Srbije i Turske koji će "doprinijeti regionu, kao i koracima koje treba preduzeti da bi se oni ojačali".

Iz turskog Predsjedništva ističu da se očekuje će Erdogan "razmijeniti gledišta povodom nedavnog razvoja situacije na regionalnom i međunarodnom nivou".

Ne propustite