U RS-u 1.052 nezaposlene porodilje dobile 405 KM

Bosna i Hercegovina
U RS-u 1.052 nezaposlene porodilje dobile 405 KM
.

Pravo na materinski dodatak, u iznosu od 405 KM mjesečno, ostvarile su 1.052 nezaposlene majke u Republici Srpskoj (RS).

Porodilje bez posla dobijaju ovaj iznos iz entitetskog budžeta na osnovu novog Zakona o dječijoj zaštiti.

Iznos od 405 KM primat će u trajanju od dvanaest mjeseci, a za blizance i za svako treće dijete i naredno dijete 18 mjeseci.

Za realizaciju ovog prava od 1.januara do 31.marta, ukupno je isplaćeno 1.217.085 KM, podaci su entitetskog Ministarstva zdravlja.

Pravo na pomenuti mjesečni iznos ima svaka porodilja, koja je u vrijeme rođenja djeteta nezaposlena, bez obzira na njeno ili imovinsko stanje njene porodice.

Jedan od uslova je da na dan rođenja djeteta mora biti redovno prijavljena na Zavodu za zapošljavanje RS-a.

Jedan broj nezaposlenih majki, koje ne ostvaruju pravo na materinski dodatak u RS-u, predalo je u februaru Ustavnom sudu RS-a prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o dječijoj zaštiti, prenosi Fena.

Tvrde da je zakon sporan, jer se, kako smatraju, majke dijele na one koje su rodile nakon 1. decembra 2017. i one prije tog datuma, iako obje imaju djecu koja su manja od 12, odnosno 18 mjeseci.

Predstavnici vlasti u RS-u ističu da ove optužbe ne stoje, a entitetska premijerka Željka Cvijanović je ranije ukazivala da zakon ima socijalnu dimenziju i umanjuje diskriminaciju između zaposlenih i nezaposlenih porodilja.

 

Ne propustite