Izrael odbio sarađivati s UN-om o Gazi

Svijet
Izrael odbio sarađivati s UN-om o Gazi
Izrael neće sarađivati s Ujedinjenim narodima u vezi istrage o ovogodišnjem 50-dnevnom ratu sa borcima iz Gaze, kazao je glasnogovornik vlade.

Izrael neće sarađivati s Ujedinjenim narodima u vezi istrage o ovogodišnjem 50-dnevnom ratu s borcima iz Gaze, kazao je glasnogovornik vlade.

"S obzirom da se komisija Schabas ne bavi istragom, već je to komisija koja svoje zaključke daje unaprijed, Izrael neće sarađivati s UN-ovom Komisijom za ljudska prava u vezi sa zadnjim sukobom s Hamasom", rekao je u saopštenju Emmanuel Nahshon, glasnogovornik vanjskih poslova.

U avgustu je kanadski advokat William Schabas imenovan za čelnika komisije Ujedinjenih naroda, što je naljutilo Izrael, gdje se Schabas smatra neprijateljski nastrojenim prema Izraelu zbog više registriranih poziva kojim je tražio da se premijer Benjamin Netanyahu dovede pred Međunarodni krivični sud.

Ujedinjeni narodi su u avgustu imenovali tri eksperta za međunarodnu komisiju za istragu mogućih kršenja ljudskih prava i ratnih zločina počinjenih od obje strane u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Pojas Gaze.

William Schabas, kanadski profesor međunarodnog prava, će predvoditi panel, čiji su članovi Doudou Diene, ekspert veteran UN-a za ljudska prava iz Senegala i Amal Alamuddin, britansko-libanski advokat.

Nezavisni tim će istražiti "sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima u kontekstu vojnih operacija vođenih od 13. juna 2014", navedeno je tada u saopštenju UN-a.

Dogovoreno je da panel podnese izvještaj do marta sljedeće godine Vijeću za ljudska prava UN-a.

Ne propustite