10 znakova poremećaja imunog sistema, važno je prepoznati prve znakove i SPASITI ŽIVOT

Porodica i zdravlje
10 znakova poremećaja imunog sistema, važno je prepoznati prve znakove i SPASITI ŽIVOT
.

Autoimuna bolest je poremećaj kod kojeg imuni sistem pogrešno počinje napadati dijelove vašeg tijela, smatrajući ih stranim. Prema istraživanjima, autoimune bolesti su jedan od 10 uzroka smrti kod žena u svim dobnim skupinama do 64 godine. Postoji više od 80 različitih autoimunih bolesti, ali neki su simptomi zajednički za sve njih.

Vrlo je važno prepoznati prve znakove jer rana dijagnostika pomaže produljiti život, povećati njegovu kvalitetu i smanjiti broj i težinu pogoršanja. Bright Side je istraživao znakove da nešto nije u redu s vašim imunološkim sustavom i kad je vrijeme da posjetite liječnika. Idemo vidjeti jeste li u skupini rizika.

1. Glavobolja, magla mozga, problemi s nedostatkom pozornosti

 

m

Glavobolje, magla mozga i drugi specifični simptomi mogu ozbiljno naškoditi našoj kvaliteti života. Ovi simptomi mogu biti povezani sa stresom ili nedostatkom sna, ali oni su također znakovi disfunkcije u našem imunološkom sustavu (npr. Lupus ili anemija).

2. Akne, psorijaza, dermatitis, ekcemi, osip leptira

 

m1

Problemi s kožom mogu biti vrlo uznemirujući jer je nemoguće izgledati sjajno ako morate sakriti vašu kožu pod opterećenjem odjeće. Ako uobičajeni lijekovi ne pomažu, planirate posjetiti liječnika jer ti znakovi mogu biti uzrokovani hemolitičkom anemijom, psorijazom, sklerodermom i drugim poremećajima.

3. Alergijska astma

 

m2

Postoje neke sumnje da se astma može povezati s autoimunim poremećajima. Ali postoji mnogo istraživanja koja upućuju na autoimunosnu osnovu za ovu bolest.

4. Umor ili hiperaktivnost

 

m3

Ovi simptomi su najčešći kod gotovo svih autoimunih stanja i obično veliki znak. Možete saznati da normalne stvari zauzimaju više energije i ostavljaju vam prazne. Ili se možda probudite umornijim nego prije nego ste išli na spavanje, čak i ako je sve bilo dobro prije.

5. Bol u mišićima i slabost, ukočenost, bol

 

m4

Slabiji mišići i bol mogu svakodnevne aktivnosti kao što su hodanje stepenicama ili teže nošenja teških stvari. Ovi simptomi mogu doći i otići ili biti konstantni, ali to je i znak koji se ne smije zanemariti jer može biti uzrokovan autoimunim hepatitisom, Hashimotovom bolesti, psorijazom, reumatoidnim artritisom i drugim bolestima.

6. Cramping želuca, plin, nadutost, proljev, zatvor

 

m5

Problemi probave vrlo su slabi. Oni mogu biti znak takvih autoimunih bolesti kao što su celijakija, ulcerozni kolitis, poremećaji štitnjače i drugi.

7. Dobitak ili gubitak težine

 

m6

Neke autoimune bolesti utječu na našu štitnjaču. Ovaj organ kontrolira mnogo metaboličkih procesa u našem tijelu. Ako počinje proizvoditi prekomjerne hormone ili ne proizvodi dovoljno hormona, ljudi mogu izgubiti ili dobiti težinu.

8. Njuškanje i trnci u rukama i nogama

 

m7

"Pincete i igle" nisu ozbiljni simptomi ako dolaze i odlaze i ne uzrokuju bol. Ako se to dogodi nekoliko puta tjedno i primijetite druge simptome, to može biti znak ozbiljnijih problema.

9. Gubitak kose

 

m8

Ako naš imunološki sistem počne napadati folikule dlake, to rezultira gubitkom kose. Postupak počinje upalom kože vlasišta. Također može utjecati na kosu na drugim dijelovima tijela.

10. Povišena vrućica

 

m9

Neobjašnjiva je groznica bez ikakvih drugih simptoma često zanemarena. Ali ovo je jedan od najtežih simptoma liječenja. Problem je u tome što se groznica može povezati s mnogim bolestima, a među njima su i autoimune.

Nemojte očajavati ako ste primijetili bilo koji od ovih simptoma. Mogu postojati i drugi razlozi za njih. Ali prvo što trebate učiniti je posjetiti liječnika. Bolje je biti siguran nego ispričavam se!

Imate li prijatelje ili rođake koji se bore protiv autoimune bolesti? Kako je dijagnosticirana? Jesu li simptomi slični onima opisanim u članku? Podijelite svoja iskustva u komentarima kako biste pomogli drugima da budu svjesni!

Novi.ba

Ne propustite