OVO MORATE DA ZNATE AKO KRENETE NA PUT: Ovako prevaranti pljačkaju turiste po Evropi!

Zanimljivosti
OVO MORATE DA ZNATE AKO KRENETE NA PUT: Ovako prevaranti pljačkaju turiste po Evropi!
.

Varanje turista, kojima su “oči gladne” svega što nepoznati grad i država mogu ponuditi, karijera je mnogih koji žive u atraktivnim turističkim mjestima. Taksisti, hotelski radnici i previše prijateljski raspoloženi mještani najčešći su akteri prevara na koje nasjedaju bezazleni turisti.

U turističkim zemljama prevaranti pokazuju izuzetnu vještinu i kreativnost kada je riječ o uzimanju novca od turista. Računaju na lakovjernost, ali i nesigurnost zbog nepoznavanja običaja u nekoj zemlji, prenose mediji u regionu.

Da se ne biste vratili kući kratkih rukava, čuvajte se iznenađenja poput specijaliteta kuće kojima nije naznačena cijena u restoranima koje niste provjerili, mijenjanja novca van mjenjačnice i uličnih igara na sreću koje nikad ne idu na korist slučajnih prolaznika.

 

Prije ulaska u taksi dobro se prethodno dogovorite za cijenu kako se ne biste susreli s taksimetrima koji ne rade, kao i ogromnim ciframa za vožnju. Prije vožnje taksijem pametno je raspitati se o cijenama u pojedinim zemljama.

 

Narukvica (ne)prijateljstva

 

U Italiji se treba čuvati narukvica prijateljstva. Prevjara počinje tako što vam prilazi nasmijana osoba koja vam, prije nego što se snađete, zaveže pletenu narukvicu oko ruke. U trenutku kada poželite da odete, smiješak će se pretvoriti u napad i optužbe da ne želite da platite narukvicu, a često se u tom trenutku nađe i nekoliko snažnih prijatelja prevaranta.

 

Balkanski trik

 

Jedna od zanimljivijih prevara u susjednim zemljama je „automehaničar superjunak“. Zaustaviće svoj automobil pored vašeg i primijetiti da vam točak „igra“, ali srećom – on baš ima ključ koji je potreban za zatezanje. Pitaće vas i da li ste na putu prešli preko neke rupe, a sa stranim registracijama raste i vjerovatnoća za krivine na putu. Nakon brzinske „popravke“, naplatiće vam svoj rad, a ako odbijete to, naći će se još nekoliko njegovih prijatelja koji će vas uvjeriti da to nije bila ispravna odluka. Ovakve smicalice česte su u Mostaru i Sarajevu.

 

Najskuplje tapšanje

 

Njemačka ima sve veći broj džeparoša koji uspješno operišu na ulicama i u javnom prevozu. Najčešće će vam prići, promrmljati nešto i pokušati da ostvare neki fizički kontakt poput tapšanja i gurkanja, ili se nasloniti na vas. U autobusu često koriste snažnije kočenje vozača, kada glume gubljenje ravnoteže. Nećete ni osjetiti, a ostaćete bez mobilnog telefona, nakita ili novčanika. Ovakve prevare su česte i u Španiji.

 

Čiji je ovo prsten?

 

Jedan od popularnih trikova kradljivaca u Evropi jeste i podvala s prstenom. Najčešće uključuje učesnika koji izgleda kao turista ili bezazleni prolaznik. Podignuće prsten s tla i pitati da li vam je ispao, a nakon što ga odbijete, uporno će pokušavati da vas uvjeri da ga ipak uzmete. Za to vrijeme, dok ne gledate, njegovi pomagači će pokušati da uzmu sve što vrijedi iz vaše torbe, prenose mediji.

 

Ulična mjenjačnica

 

Prevaranti će pokušati da vas nagovore da promijenite novac kod njih u ulici jer govorite srpski, baš kao i njihova baka koja je rodom iz Srbije ili smisle sličnu priču, i uz to priložiti i svoju vizit-kartu. Ako kojim slučajem pristanete, dobićete nekoliko prvih i posljednjih novčanica u pravoj valuti, ali će novčanice između najčešće biti zastarele. S takvim prevarama mnogi su se susretali u Pragu.

Ne propustite