Sarajevo: Večeras mevlud povodom Lejletul-berata u Lubinoj džamiji na Vratniku

Bosna i Hercegovina
Sarajevo: Večeras mevlud povodom Lejletul-berata u Lubinoj džamiji na Vratniku
.-

U starom dijelu Sarajeva, na lijepom Vratniku, večeras će u Lubinoj džamiji biti održan mevlud povodom Lejletul-berata i to iza akšam-namaza.

"Imat ćemo izuzetne goste koji će nam razgaliti duše. Dobro nam došli", kazao je imam Lubine džamije mr. Salih ef. Meštrovac.

Učesnici programa bit će hfz. mr. Maid Ibrahimović, Jusuf ef. Babajić, Muhammed ef. Mujkić, hfz. Mesut Akan, braća Mensur i Ridvan Varaki, kao i sam Salih ef. Meštrovac. 

Muslimani širom svijeta sutra će obilježiti Lejletul-berat, jednu od četiri mubarek noći u hidžretskom kalendaru. Ona nastupa nakon akšam-namaza. Kao jedna od četiri mubarek noći u islamskom kalendaru, ova odabrana noć se u našim krajevima obilježava prigodnim programima i aktivnostima. Upravo tako će večeras biti i u Lubinoj džamiji.

Ova mubarek noć doživljava se kao vjesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana. Ta noć se obilježava kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

Od Muaza ibn Džebela se prenosi da je Allahov Poslanik, alejhisselam, rekao: "U petnaestoj noći ša'bana Allah pogleda sva Svoja stvorenja i svima oprosti izuzev mušriku i onome čije je srce ispunjeno mržnjom i neprijateljstvom prema drugom muslimanu (mušahin)."

Preporučljivo (mustehab) je postiti dan poslije Lejletul-berata (15. šaban) jer je Allahov Poslanik, a.s. nedvosmisleno preporučio da se dan nakon Lejletul-berata provede u postu.

 

 

Ne propustite