Halid Šabanović za Novi.ba: Fali nam podrška navijača, a svjesni smo da su svi prolazni i da će ostati samo Horde zla

Bosna i Hercegovina
Halid Šabanović za Novi.ba: Fali nam podrška navijača, a svjesni smo da su svi prolazni i da će ostati samo Horde zla
.

Fudbalski klub Sarajevo proteklog vikenda nadigrao je Široki Brijeg u derbiju kola Lige za prvaka Bosne i Hercegovine s 2:0, a navijače je i ovog puta oduševio mlađahni Halid Šabanović. 18-godišnjak koji je tek od protekle zime priključen prvom timu u svakom nastupu daje svoj maksimum u Bordo dresu, te je to publika očito i znala cijeniti. Zbog toga i ne čude ovacije s istočne tribine zbog kvalitetnog i izuzetno borbenog nastupa.

Ovaj izuzetno talentovani mladić još uvijek ima pravo nastupati za juniore, ali već je veoma blizu prve postave tima s Koševa. Husref Musemić je prepoznao njegov potencijal, pa ga sa saigračem Alenom Mustafićem tokom zimskih priprema priključio prvom timu. Halid je inače tokom jula prošle godine potpisao trogodišnji ugovor sa Sarajevom, gdje želi stasati igrački. 

Ovaj igrač, rođen 22. avgusta 1999. godine, se podjednako dobro snalazi na pozicijama bočnih igrača u odbrani, na lijevoj ili desnoj strani, te u defanzivnom veznom redu, još je jedan od talentovanih igrača Akademije FK Sarajevo. Ima odlične fizičke predispozicije, jedan je od najspremnijih igrača u Akademiji, a za njega je zanimljiv podatak da je četiri puta do sada bio prvak BiH u kick-boxu i dolazi iz prave sportske porodice. Otac mu je i Zlatni ljiljan, te bivši bokser. Njegov brat je bio i državni prvak u boksu. Karijeru je započeo u redovima Škole fudbala "Novi Grad". 

hs

"Fudbal sam počeo trenirati kao sedmogodišnjak, a uporedo sam išao i na treninge kick-boxa. Došlo je i vrijeme da se odlučim čime se zapravo želim baviti i ljubav prema fudbalu je preovladala. Kroz cijelu omladinsku karijeru, sve do Akademije Bordo tima, vodio me Edin Bećar. Taj čovjek je veliki pedagog, motivator, veoma je bitan u mojoj karijeri i mom igračkom sazrijevanju, na neki način me oblikovao i ljudski. Također, veoma sam zahvalan i Dženanu Uščupliću, kao i Sanjinu Alagiću i ostalim trenerima u Akademiji. Nakon Škole fudbala 'Novi Grad' prešao sam u redove Olimpika, gdje sam počeo dosta ozbiljnije shvatati sam fudbal. Tu sam proveo dvije sezone, a onda je uslijedio poziv Akademije FK Sarajevo koji nisam mogao odbiti", kazao je Šabanović na početku razgovora za Novi.ba.

Još kao sedamnaestogodišnjak potpisao je profesionalni ugovor s Bordom timom, a član Akademije bio je skoro dvije godine. Iz tog perioda ima samo lijepa sjećanja.

"Ogromna je razlika između vremena provedenog u Olimpiku i Akademiji FK Sarajevo. Sami uvjeti za treniranje su neuporedivi, u Olimpiku smo imali samo jednu svlačionicu, dok u Butmiru imamo apsolutno sve potrebne uvjete. Treneri su izuzetno ljubazni i uvijek vam se nađu pri ruci, te je moja preporuka svim mladim talentovanim igračima da streme ka Akademiji. Rad je fenomenalan, tu ima nekoliko odličnih igrača i uskoro ih očekujem u prvom timu", iskreno će 18-godišnji prvotimac FK Sarajevo, koji se najbolje snalazi na poziciji desnog beka.

sabanovic1

Početkom marta ove godine debitovao je za prvi tim svog najdražeg kluba i to u susretu protiv Krupe. Bordo tim je s 2:1 slavio u gostima, a rado se sjeća tog duela.

“Izuzetno sam sretan zbog svoje prve utakmice u dresu Sarajeva, ali još sretniji zbog ostvarene pobjede. Zahvalan sam stručnom štabu, predvođenim Husrefom Musemićem, na ukazanom povjerenju i saigračima na podršci tokom moje prve utakmice za seniore voljenog kluba. Nakon toga bilo je mnogo lakše, pa i nastupiti u derbiju sa Željezničarom", kazao je Šabanović, pa nastavio:

"Smatram da smo u derbiju bili bolja ekipa, bliže pobjedi i ostaje žal što nismo iskoristili svoje šanse. Igrali smo bolje nego u proteklim utakmicama i u većini susreta imali smo više loptu u svom posjedu. Drago mi je što sam zabilježio nastup u svom prvom derbiju za seniore Sarajeva i nadam se da ću odigrati još dosta derbija."

Njegov tim već sutra očekuje novi meč i to protiv Radnika, koji je u prvom dijelu Lige za prvaka savladao Sarajevo s 1:0.

"Pobjeda nad Širokim dala nam je prijeko potrebno samopouzdanje i puni optimizma čekamo nedjeljni duel. Želja nam je u ova četiri kola zasjesti na treću poziciju, te je naravno cilj protiv Radnika samo pobjeda", jasan je Halid.

sabanovic-halid

U posljednjem kolu moglo bi se odlučivati i o tituli prvaka BiH, a Sarajevo gostuje gradskom rivalu Željezničaru.

"Sigurno je da ćemo dati sve od sebe da obradujemo vjerne navijače koji nam itekako fale otkako je počeo bojtkot. Svjesni smo da smo svi prolazni, od čistačica, ekonoma, trenera, čelnika pa do igrača, ali Horde zla su uvijek tu. Čak i kada nam ne ide, uvijek su uz svoje Sarajevo i velika im hvala na tome. Svakako da i na nas, pogotovo ove mlađe igrače, itekako utiče kada vidimo skoro pa prazne tribine, ali opet smo sretni jer znamo da su uz nas i da nam nisu okrenuli leđa. Derbi je najvažnija utakmica u sezoni i sigurno je da ćemo ići na pobjedu", istakao je, dodavši da je naredni cilj dres mlade reprezentacije BiH. Smatra da će Zrinjski biti prvak.

"Preostala su još četiri kola, ali smatram da je Zrinjski favorit. Moguće je da i titula ode na Grbavicu, ali vidjet ćemo na kraju šta će se događati", dodao je Halid.

Mladi fudbaler Sarajeva je veliki fan Reala, za kojeg predviđa da će osvojiti i Ligu prvaka treći put zaredom.

halid-sabanovic

"Sigurno da su Kraljevi favoriti, pogotovo nakon meča u Munchenu. Mohamed Salah je u odličnoj formi, protiv Rome je odigrao sjajno i Liverpool dosta ovisi o njemu. Redsi su prava borbena ekipa, ali smatram da u finalu nemaju baš šanse protiv Reala", rekao je Šabanović.

Nezaobilazna tema je bila i fudbalska reprezentacija BiH. 

"U prošlim kvalifikacijama igračima kao da je nedostajo želje i htijenja. Nadam se da ćemo to dobiti s Prosinečkim, te da ćemo igrati znatno bolje što i možemo sigurno."

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

U nastavku pogledajte gol privjenac Halid Sabanovica:

 

Ne propustite