NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA: 9 tinejdžera stradalo u poplavama, za jednim mladićem se još traga

Svijet
NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA: 9 tinejdžera stradalo u poplavama, za jednim mladićem se još traga
.

Na jugu Izraela smrtno je stradalo u poplava devet tinejdžera, osam djevojaka i jedan mladić.

Oni su bili dio grupe od 25 mladih koji su u sklopu pripremnog programa za vojsku pješačili blizu Mrtvog mora.

Jedan član grupe još uvijek nije pronađen. Policijski dobrovoljci i izraelski vojni helikopteri angažovani su u potrazi. Petnaest ostalih članova grupe su spaseni, a dvoje pati od hipotermije. Ranjeni su preneti u medicinski centar u Ber Ševi.

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin je o poplavi na Tviteru napisao:“ Naše misli i molitve upućene su našoj braći, djeci, našim voljenima i onima u opasnosti“, dodavši da se situacija pomno prati.

Policijski portparol Miki Rozenfeld izjavio je da su ti mladi uhvaćeni nespremni i da ih je odnijla jaka kiša.

Upozorenje o jakoj kiši i opasnosti od poplava na jugu izdata su u srijedu i danas. Međutim, nije bilo specifičnog upozorenja za mjesto gdje je bila ova grupa mladih.

Izraelska Meteorološka sluba je izdala upozorenje za poplave u regionu Mrtvog mora, južnog Judejskoj pustinji i pustinji Arava. Čak i relativno male količine kiše mogu izazvati poplave u pustinji.

Mrtvo more je najniža tačka na zemlji, oko 400 metara ispon nivoa mora, a okruženo je pustinjom. Upozorenja je izdala i Uprava za prirodu i parkove, između ostalih.

Zbog jakih vjetrova Nacionalni park Masada kraj Mrtvog mora je bio zatvoren za javnost.

Na jugu Izraelu je jaka kiša padala i u srijedu praćena gradom. Dvoje dejce je stradalo u oluji, jedan beduinski dječak na jugu Izraela i palestinska djevojčica pastirica na Zapadnoj obali. Očekuje se da će kiša prestati sutra uveče.

 

Ne propustite