NEMOJTE IH BACATI: Pogledajte kako da očistite masne fleke sa vaših krpa, BIT ĆE KAO NOVE!

Sve za dom
NEMOJTE IH BACATI: Pogledajte kako da očistite masne fleke sa vaših krpa, BIT ĆE KAO NOVE!
.

Kuhinjske krpe najbrže se isprljaju i izgube na svom prvobitnom izgledu. Čak i ako se mijenjaju svaki dan, sa vremenom, oprati ih, postaje sve teže – deterdženti i pranje u veš mašini ne pomažu.

Uz ove male trikove vaše krpe će biti kao nove:

SOL

Napunite u lavor hladnu vodu i posolite je. Na 5 litara vode stavite 5 supenih kašika soli. Promiješajte i bacite u njega svoje prljave krpe. Aku su jako prljave, neka prenoće, ako nisu, dovoljno je sat-dva vremena stojanja. Poslije ih operite na uobičajeni način. Krpe će biti čišće, nego poslije otkuhavanja sa dodatkom izbeljivača.

DETERDŽENT ZA SUĐE

Na sličan način kuninjske krpe potapaju se i sa deterdžentom za suđe. Uzmite malo deterdženta, stavite u toplu vodu i potopite prljave suhe krpe u tom rastvoru na 15-20 minuta. Nakon toga ih  slobodno operite u veš mašini na uobičajeni način. Na ovaj način efikasno se eliminišu masne fleke sa kuhinjskih krpa.

 SIRĆE

Ako se na vašim krpama pojavila  buđ,  treba ih  oprati na uobičajeni način, pa poslije toga isprati u rastvoru vode i sirćeta. Ne brinite za boju, sirće nije opasno za zdravlje. Naravno, nema potrebe da ostavljate krpe na duže vrijeme ovom rastvoru.

 

Ne propustite