OTKRIVENE TITOVE TAJNE KOJE NIKO DO SADA NIJE ZNAO: Evo zašto nikada NIJE IŠAO NA GROB MAJCI

Zanimljivosti
OTKRIVENE TITOVE TAJNE KOJE NIKO DO SADA NIJE ZNAO: Evo zašto nikada NIJE IŠAO NA GROB MAJCI
.

Titov otac Franjo dobio je kuću 1912. od banke za koju je radio, a koja je u Kupincu imala posjed, većinom šumu u kojoj je Franjo bio lugar. 

O životu Josipa Broza Titao, iako je riječ o najviše istraženom političaru bivše Jugoslavije i danas postoje mnoge stvari koje nisu poznate. Javnost uglavnom nije znala da su njegovi roditelji sahranjeni u Kupnicu, kao i to da Tito nikada nije otišao na to mjesto. Sve ove priče su izazvale najveće teorije zavjere o Titu, koje tvrde da je Josip nije bio seljak nego ruski agent ili sin austrijskog grofa…

t4

Prvo pitanje koje se postavlja jeste zašto on nikada nije išao na groblje svojih roditelja ali i svoga sina. Prije manje od 100 godina, u tamnoj noći, dva muškarca su kopala malu rupu – dovoljno velika tek za kovčezić.

t3

Nisu bili uplašeni da ih neko može da vidi, cijelo selo je spavalo. Franjo Bistrica je pomogao svoj drugaru da napravi kovčeg i da s njim napravi raku u groblju.

To je bila 2920. godina a dvojica mušaraca su sahranili samo dva dana starog dječaka, sina of Franjinog prijatelja – Josipa Broza koji će cijelom svijetu kasnije ostati poznat kao Tito.

tt

Dječaka nisu legalno sahranili jer on nije bio kršten, sveštenici nisu dopustili da se nekršteno dijete sahrani na groblju.

t2

No, Titu to nije spiječavalo te je sahranio svog sina ali nije obilježio grob.

t1
”Došao sam jedne noći kod oca i jednog brata. Rekli su mi kako je moja mama Marija umrla 1918. godine. Nekoliko sati kasnije, moja prva žena je rodila sina, ali on je umro nakon samo dva dana…-rekao je Tito.

t

Dok je Kumrovec i danas poznato mjesto gdje se rodio Josip Broz Tito, Kupinec se skoro zaboravio. Kamena ploča ispod koje leže kosti njegove mame Marije, oca Franje i mlađe sestre Tilde je dobro očuvana.

Ne propustite