KAKO JE PREMINUO TAKO BRZO I TAKO MLAD: Ovo su simptomi bolesti sa kojom se borio Avicii

Porodica i zdravlje
KAKO JE PREMINUO TAKO BRZO I TAKO MLAD: Ovo su simptomi bolesti sa kojom se borio Avicii
.

DJ Avicii, koji je iznenada preminuo prošli petak, u intervjuu za časopis GQ 2013. godine detaljno je opisao svoj životni stil te kakve je on posljedice imao na njegovo zdravlje.

Jedan od najplaćenijih glazbenika tijekom godina u intervjuima je otvoreno govorio o svojoj borbi s tjeskobom i ovisnosti o alkoholu, do čega ga je doveo njegov posao i konstantna putovanja.

U razgovoru za GQ 2013. godine detaljno je opisao svoj životni stil te kakve je on posljedice imao na njegovo zdravlje.

''Konstano putujem, život mi se svodi na kovčeg, dođete na to neko mjesto, svuda oko vas je besplatan alkohol, na neki način je čudno ako ne pijete. Bio sam toliko nervozan. Pijenje alkohola prešlo mi je u naviku jer se s vremenom počnete oslanjati na onu hrabrost i samopouzdanje koje dobijete od njega, a onda ubrzo postanete ovisni'', pričao je.

Prisjetio se kako bi započeo već s koktelom Bloody Mary u zračnoj luci, a onda bi tokom ljeta nastavio piti vino.

''Vjerojatno pijem više nego što bih trebao, ali imam pravilo – nikad ne pijem dva dana zaredom'', objašnjavao je.

 

Zbog pretrpanog rasporeda Aviciijev se život svodio na preživljavanje na cigaretama, alkoholu, energetskim pićima i brzoj hrani.

Avicii je 2016. godine donio odluku da više neće nastupati, a kao najbitniji razlog naveo je svoje zdravlje, no svejedno je nastavio surađivati s najpoznatijim svjetskim glazbenim imenima.

avicii

''Svi u svojim životima i karijerama dođemo do točke kada shvaćamo što nam je najbitnije. Za mene je to stvaranje glazbe. To je ono što ja živim i osjećam. Kad sam prestao nastupati, mnogi od vas pomislili su da je to to, ali kraj nastupa uživo nije značio kraj moje muzike'', poručio je Avicii svojim obožavateljima na Instagramu u jednom trenutku.

rs-12186-20130814-avicii-624x420-1376519376

A u novijem dokumentarcu ''Avicci: True Stories'', objavljenom prošle godine, sam je muzičar izjavio da će umrijeti ako ne prestane s nastupima. Ispričao je kako je očekivao podršku svog tima, menadžera i javnosti, ali da ga je dočekalo nešto sasvim drugačije.

''Bio sam vrlo otvoren sa svima s kime sam radio. Svi su znali da patim od tjeskobe te da sam se zbilja trudio oko svega. Nisam očekivao da će me iko tražiti da više nastupam. Vidjeli su da se ne osjećam najbolje kad to radim, prolazio sam kroz uspone i padove'', otvoreno je pričao muzičar.

 

Dokumentarac je dostupan na Netflixu u nekoliko zemalja.

Internetom kruži isječak iz dokumentarca u kojem je Avicii u bolnici i gdje mu liječnici objašnjavaju u kakvom se stanju nalazi. Dio je snimljen kad mu je pozlilo tokom australske turneje. DJ je bolovao je od akutnog pankreatitisa, teške upale gušterače koja je uzrokovana pretjeranim konzumiranjem alkohola.

Pankreatitis je zapaljenje pankreasa - duge žlijezde smještene u pozadini gornjeg dijela stomaka. Ova žlijezda proizvodi enzime koji pomažu varenje i hormone koji regulišu način na koji tijelo obrađuje šećere, tj. glukozu.

Pankreatitis može da bude akutni, u smislu da se pojavi iznenada i da traje danima, a može da bude i hronični, što znači da zapaljenje traje godinama.

Blagi oblik pankreatitisa može da prođe čak i bez liječenja, ali ozbiljniji oblici mogu da dovedu do komplikacija opasnih po život.


Simptomi

Simptomi pankreatitisa se razlikuju u zavisnosti od oblika zapaljenja.

Kod akutnog pankreatitisa, najčešće se javljaju bolovi u gornjem abdomenu, bol u stomaku koji se reflektuje na leđa, bol u abdomenu koji se pogoršava nakon jela, groznica, ubrzan puls, mučnina, povraćanje i osjetljivost kada pipnete stomak.

Simptomi hroničnog pankreatitisa su takođe bolovi u gornjem abdomenu, gubitak kilogramam, "masna" stolica jakog mirisa.


Kada da "uspaničite"

Ukoliko imate uporne bolove u abdomenu, obavezno idite kod ljekara. Ako je bol toliko jak da ne možete da sedite mirno ili ne može da nađete pozu sjedenja/ležanja koja će vam malo olakšati bol, takođe bi trebalo da odete kod doktora.

gtximagestore8861577820548800170
Uzroci pankreatitisa

Pankreatitis se javlja kada se enzimi za varenje aktiviraju dok su još uvijek u pankreasu, tada iritiraju ćelije i uzrokuju zapaljenje.

Ukoliko se akutni pankreatitis javlja često, zbog štete nanete ovoj žlezdi on može da "pređe" u hronični. Može da se razvije ožiljčano tkivo u pankreasu, zbog čega ova žlijezda gubi funkciju. Slabo funkcionisanje pankreasa može da bude uzrok problema sa varenjem i dijabetesa.

Alkoholizam - kojem je, po sopstvenom priznanju, Avicii bio sklon - kamenje u žučnoj kesi, operacija abdomena, neki lijekovi, cigarete, cistična fibroza, porodična istorija pankreatitisa, visok nivo kalcijuma u krvi, visok nivo triglicerida, infekcija, povrede abdomena i kancer pankreatitisa mogu da doprinesu zapaljenju pankreasa. Takođe, postoje i slučajevi u kojima ljekari uopšte ne uspjevaju da utvrde zašto je došlo do pankreatitisa.

pankreatitiss
Komplikacije

Zapaljenje pankreasa ili pankreatitis može da izazove niz ozbiljnih komplikacija.

Pseudociste - akutni pankreatitis može da uzrokuje nakupljanje tečnosti u džepovima nalik cistama u pankreasu. Te velike pseudociste mogu da puknu i izazovu komplikacije poput unutrašnjeg krvarenja ili infekcije.

Infekcije - akutni pankreatitis može da oslabi pankreas u smislu da postaje ranjiviji na bakterije i infekcije. Infekcije pankreasa su ozbiljne i zahtevaju invazivne tretmane, u nekim slučajevima operacije kojima će se ukloniti inficirano tkivo.

Otkazivanje bubrega - akutno zapaljenje pankreasa može da bude uzrok otkazivanja bubrega, što može da se tretira dijalizom, ali svakako nije bezazleno.

Problemi sa disanjem - akutni pankreatitis može da dovede do hemijskih promena u telu koje utiču na funkcionisanje pluća, a mogu da dovedu i do drastičnog pada nivoa kiseonika u krvi.

Dijabetes - šteta naneta ćelijama koje proizvode insulin u pankreasu može da dovede do razvoja dijabetesa, bolesti koja utiče na način na koji tijelo "koristi" šećer.

Neuhranjenost - i akutni i hronični pankreatitis mogu da utiču na to da pankreas proizvodi manje enzima koji su potrebni da bi se obradili nutrijenti unijeti hranom. To može da dovede do neuhranjenosti, dijareje i gubitka kilograma, čak i ako jedete istu količinu i iste namirnice koje inače konzumirate.

Kancer pankreasa - dugotrajno zapaljenje pankreasa uzrokovano hroničnim pankreatitisom je svakako faktor rizika za razvoja kancera pankreasa.

Ne propustite