DOBRODOŠLI U LITVANIJU: Zemlja šuma i vode, ponosna i nezavisna (FOTO)

Svijet
DOBRODOŠLI U LITVANIJU: Zemlja šuma i vode, ponosna i nezavisna (FOTO)
.

Zemlja šume i vode, ponosna, nezavisna Litvanija je brzo postala kao jedan od evropskih dragulja.

Najjužnija od svih baltičkih država pruža nevjerovatne pejzaže.

litvanija7

Ove godine proslavljaju 100 godina nezavisnosti.

litvanija8

Uživajte u prelijepim fotografijama:

litvanija1

Litvanija na sjeveru graniči sa Latvijom, a na istoku i jugoistoku sa Bjelorusijom. Granica prema Poljskoj na jugu duga je samo 100 km, ali predstavlja jednu od najvažnijih veza prema srednjoj i zapadnoj Evropi. Prema jugozapadu graniči se sa ruskom eksklavom oblasti Kalinjingrad, a dio te granice čini rijeka Njemen. Na zapadu se nalazi Baltičko more, na koje Litvanija ima pristup preko luke Klaipėda.

dji-0066-pano-2-copy-2-5adeff8f79ea0-880

U Litvaniji preovladava je umjerena kontinentalna klima. Na obali Baltičkog mora pretežno pušu zapadni vjetrovi, noseći topli i vlažni zrak u unutrašnjost zemlje.

litvanija3

Najtopliji mjesec je juli sa prosječnom temperaturom 17 °C, dok je najhladniji januar sa prosječnih −5,1 °C. Godišnja prosječna temperatura u Litvaniji iznosi 6,2 °C. Srednja godišnja količina padavina iznosi 661 mm, s tim da na jugozapadu ta količina je znatno veća, dok na sjeveru pada dosta manje.

litvanija4

Postoji preko 200 zaštićenih prirodnih područja raznih određenja i raznih obuhvata u Litvaniji. U njih spada i pet nacionalnih parkova, sedam zaštićenih područja prema Ramsarskoj konvenciji, četiri totalna rezervata i 30 regionalnih parkova. Preko 14 postotaka ukupne površine države obuhvaćeno je zaštićenim prirodnim područjima, kao što je područje Praviršulio tyrelis.

litvanija6

Među ljubiteljima močvara veoma je poznata močvara Aukštumala između gradova Sovjetsk i Klaipėda, koja je bila prva močvara u svijetu kojoj je posvećena posebna monografija (C.A. Weber 1902. godine). Iako je njen zapadni dio još uvijek dobro očuvan, u istočnom dijelu masovno se iskorištava treset.

litvanija5

Birstonas je jedan od najljepših gradova u Litvaniji.

birstonas

Nema ništa ljepše od prirode prekrivene snijegom.

dji-0653-pano-5adeffe2e1e64-880

Glavni grad Vilnius je najveći i najnaseljeniji grad u Litvaniji.

 

vilnius

 

Ne propustite