Tadić: Nastavak sjednice Doma naroda PSBiH 15. maja

Bosna i Hercegovina
Tadić: Nastavak sjednice Doma naroda PSBiH 15. maja
.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić kazao je danas novinarima da će sjednica tog doma, koja je prekinuta, biti nastavljena 15. maja.

Dom naroda je danas, između ostalog, trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

- Sekretar Doma naroda PSBiH je jutros dobio informacije da tri, od ukupno pet delegata iz Kluba hrvatskog naroda ne mogu prisustvovati sjednici. Razlozi u obrazloženju su različiti i u jednom broju slučajeva su potpuno opravdani  - naglasio je.

Tadić je kazao da u ovom trenutku ne bi govorio o političkim razlozima za odgađanje sjednice, ali da su ipak na dnevnom redu sjednice trebali biti pitanja koja od 21. marta na neki način onemogućavaju efektivan rad Doma naroda PSBiH.

- Svako pitanje ima rok trajanja, a neka od ovih pitanja ističu 15. maja i nadam se da će tada Dom naroda nastaviti svoj rad i da neće biti razloga za onemogućavanje rada - naglasio je Tadić.

Izrazio je nadu da će postojati dovoljno volje i da će svi pokazati da nije sadržaj izmjene Izbornog zakona problem, već mogućnost njegove primjene do izbora 2018. godine.

Tadić je naglasio da je u međuvremenu stiglo obavještenje od Agencije za javne nabavke u kojem se navodi da nemaju prigovora na predložene izmjene Zakona.

Predložene izmjene, koje je ranije podržao Predstavnički dom državnog parlamenta, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

Ne propustite