Kim Jong-un je prvi sjevernokorejski vođa koji će ući u Južnu Koreju u posljednjih 65 godina

Svijet
Kim Jong-un je prvi sjevernokorejski vođa koji će ući u Južnu Koreju u posljednjih 65 godina
-

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dočekat će u petak na granici između dviju država sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, koji će prijeći crtu razgraničenja kako bi ušao u Južnu Koreju radi prvog summita između dviju strana u više od deset godina, priopćio je Seul u četvrtak.
 
Moon će simbolično dočekati gosta na samoj granici dviju Koreja u demilitariziranoj zoni u 2,30 sati po srednjoeuropskom vremenu, rekao je predstojnik ureda južnokorejskog predsjednika Im Jong-seok.
 
 Počasna garda i svečanost dobrodošlice u Kimovu čast
 
Kad Kim prijeđe crtu vojnog razgraničenja, bit će prvi sjevernokorejski čelnik koji će stupiti na južnokorejsko tlo nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina.
 
U Kimovu čast će se postrojiti počasna garda i svečanost dobrodošlice bit će upriličena na trgu u Panmunjomu, selu na granici gdje će se održati summit i gdje je 1953. potpisano primirje. Dvojica čelnika pješice će se uputiti prema Kući mira u Panmunjomu gdje će se održati službeni razgovori.

Kim i Moon će posaditi drvo na crti razgraničenja
 
Dvojica čelnika odvojeno će ručati nakon završetka prvog dijela razgovora, a prije popodnevne sjednice u Kući mira, Kim i Moon će zasaditi drvo na crti razgraničenja kao simbol "mira i napretka".
 
Nakon potpisivanja dogovora očekuje se zajedničko priopćenje, navodi isti izvor.
 
Nakon završetka summita priredit će se svečana večera s oproštajnom ceremonijom, nakon čega se Kim Jong-un vraća u Sjevernu Koreju.
 
 

Ne propustite